Diani Kajmaković uvedene američke sankcije

U skladu sa Izvršnom uredbom 14033, danas je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD na listu uvrstio tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Dianu Kajmaković – saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Kako se pojašnjava u saopćenju, ovo je četvrti set mjera koje OFAC poduzima u skladu sa ovom uredbom, a mjere su usmjerene protiv osoba koja su, između ostalog, odgovorne za ili su učestvovale u korupciji ili podrivanju demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu.

Današnje mjere nastavak su, kako se dodaje, provedbe strategije Sjedinjenih Država za utvrđivanje odgovornosti pojedinaca koji provode destabilizirajuće aktivnosti na zapadnom Balkanu. Ove mjere poduzimaju se u vrijeme najozbiljnije političke krize u BiH od 1995. godine jer političari, etno-nacionalisti i s njima povezane privilegovane mreže nastavljaju podrivati zemlju.

– Diana Kajmaković kontinuirano podriva demokratiju i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini. Današnje mjere još jednom potvrđuju posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine jer se odnose na osobu koja ima ključnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji – izjavio je podsekretar za borbu protiv terorizma i obavještajne finansijske poslove u Ministarstvu finansija SAD Brian E. Nelson.

Prilikom osnivanja, pred Tužilaštvo Bosne i Hercegovine postavljen je niz ciljeva uključujući obezbjeđivanje poštivanja ljudskih prava i vladavine prava u zemlji. Tužilaštvo radi u skladu sa Ustavom i zakonima BiH te se od tužilaca traži da svoje dužnosti vrše bez favorizovanja, pristrasnosti ili predrasuda. Nezavisnost pravosudnog sistema BiH preduslov je vladavini prava.

-Uprkos ovim obavezama u smislu izbjegavanja malverzacija u vršenju dužnosti tužioca, Diana Kajmaković flagrantan je primjer korumpiranog državnog tužioca BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama. Kao dio širih aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražioci su analizirali privatnu komunikaciju vođenu posredstvom kriptovanih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci koji su koristili ovaj kanal komunikacija spominjali su Kajmaković, koja je radila na nekim od istraga u vezi sa ovim aktivnostima – navodi se u saopćenju.

Kao podršku trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, kako se dodaje u saopćenju, Kajmaković je pomagala prikrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja, te je na druge načine pomagala nezakonite aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je pokušala blokirati istragu u vezi sa pojedincima iz kriminalnog miljea sa kojima je očigledno sarađivala.

Kajmakovićeva je danas uvrštena na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu. Pored toga, uvrštena je na listu u skladu za Izvršnom odredbom 14033 i zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u korupciji na zapadnom Balkanu.

Posljedično današnjoj mjeri, sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD mora biti blokirana i prijavljena OFAC. Propisi OFAC generalno zabranjuju sve transakcije državljana SAD koji su u SAD (ili koji prolaze kroz SAD), a koja uključuje imovinu ili pravo na imovinu pojedinaca koji su uvršteni na listu ili na drugi način blokirani, izuzev u slučajevima kada je to dozvoljeno općom ili konkretnom dozvolom OFAC-a. Državljani SAD mogu se suočiti sa prekršajnim ili krivičnim kaznama za kršenje ovih zabrana.

Ovlasti i integritet OFAC sankcija ne proističu samo iz mogućnosti ureda da određuje i dodaje pojedince na SDN listu, nego i spremnosti ureda da sa SDN liste skida osobe u skladu sa zakonom SAD. Konačni cilj sankcija nije kažnjavanje, cilj je promjena djelovanja u pozitivnom smjeru, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *