Kajganić: Univerzitetske diplome u BiH se kupuju na benzinskim pumpama

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić obratio se danas javnosti na press konferenciji na kojoj je govorio o borbi protiv organiziranog kriminala i visoke korupcije, javlja Anadolija.

Kako je kazao ovo je drugi put da Tužilaštvo BiH organizuje konferenciju za medije zbog usvojene strategije kojom nastoje popraviti transparentnost rada pravosuđa u javnosti.

Prva tema bila je akcija naziva “Klaster” koja je provedena ove sedmice u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) u kojoj je lišeno slobode više osoba osumnjičenih za krivična djela vezana za zloupotrebe prilikom izdavanja diploma.

“Mi u Tužilaštvu BiH smatramo da je ovo jedan od dosad najnačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH. Mi smo od 2021. godine sa SIPA-om provodili istražne radnje i došli smo do dokaza da u BiH postoji organizovana kriminalna grupa koja se bavi prodajom diploma, što je, smatramo, temelj za svaku drugu korupciju. Možemo zamisliti na kakav način neko ko kupi diplomu kako se ponaša kad uđe u organe vlasti, uključujući policijske agencije, obrazovanje, pravosuđe i zrdravstvo. Smatramo da je ovo temelj sistemske korupcije i da su zloupotrebe u visokoškolskim ustanovama koje su usmjerene na nezakonito izdavanje diploma pojedinim licima katalizator sve korupcije koju imamo u BiH”, rekao je Kajganić.

Kako je kazao, koliko je taj problem izražen u BiH, najbolje će ilustrovati činjenica da je Tužilaštvo BiH došlo do dokaza da je, između ostalog, kupljenja diploma i diplomiranog inženjera građevinarstva.

“Iz predhotnh dešavanja u Turskoj i Siriji vidjeli smo do kakvih posljedica može dovesti situacija koja se odnosi na nezakonite radnje u građevinarstvu. Znamo da BiH ima odrđena trusna područja. Ako dopustimo da diplomirani inženjeri postanu to što postanu kupovinom diplome, zbog nekoliko hiljade eura imovinske koristi dolazimo u situaciju da nam se mogu desiti slične posljedice kojima svjedočimo u Turskoj i Siriji”, rekao je Kajganić.

Tužilaštvo BiH smatra da pravna lica koja omoguće da neko za nekoliko hiljada eura stekne diplomu, ne treba ni da postoje u BiH.

Dodao je da su kroz navedenu aktivnost, zadukomentovali nekoliko desetina aktivnosti koje se odnose na sumnjivo izdavanje diploma u cijeloj BiH.

“Ovo je samo vrh ledenog brijega. Tužilaštvo BiH je dokazalo postojanje organizovane kriminalne grupe. Prikupili smo određen dio dokaza protiv navedene grupe i danas smo uputili Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora protiv pet lica, dok smo za šest lica lišenih slobode predložili mjere zabrane“, naglasio je Kajganić

Među uhapšenim osobama su rektori univerziteta, dekani, profesori, spoljni saradnici određenih visokoškolskih ustanova i direktori.

“Kroz dosadašnje prikupljanje dokaza moguće je na određenim univerzitetima steći akademsko zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana. Navedena lica se tereta za organizovani kriminal, za šta je predviđena kazna od deset godina, ili više”, rekao je Kajganić.

Dodao je da su predmetom obuhvaćeni privatni fakulteti kod kojih su dokazane zloupotrebe.

“Međutim, istraga nije ograničena samo na privatne fakultete, ako dođemo do dokaza da i na javnim fakultetima postoji toga, naravno da ćemo reagovati. Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici, govori da nesporno neko u lancu kontrole rada inspekcijskih institucija ne radi svoj posao”, zaključio je Kajganić.

Istakao je da je provođenjem aktivnosti Tužilaštva BiH 2022. godine lišeno slobode 14 policijskih službenika, koji su bili direktno članovi organizovanih kriminalnih grupa. Također su uhapšeni sudija i advokat.

Na kraju je rekao da Tužilaštvo BiH nije zadovoljno kaznenom politikom sudova u državi kada su u pitanju predmeti korupcije.

“Smatramo da se kaznama koje se izriču za navedena krivična djela ne postiže generalna prevencija. Blagim kaznama se ne utiče na izvršioce da ne vrše ponovo krivična djela, isto tako se ne utiče na potencijalne izvršioce da ne pokušavaju i da ne vrše kaznena djela. Trebaju nam hrabrije sudije koje će prepoznati značaj društvene opasnosti korupcije, naročito u predmetima kao što je ‘Klaster’. Kaznena politika, u takvim predmetima, treba biti oštrija”, poručio je Kajganić. (tl)

 

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *