Milanko Kajganić, državni tužilac: Predmeta i optužnica će biti!

“Sa korupcijom u Tužilaštvu ćemo se izboriti onako kako smo radili do sada. Sve informacije do kojih dođemo u Tužilaštvu BiH, koje diskredituju bilo koga, naročito tužilaca ili drugih zaposlenih u Tužilaštvu, uzet ćemo u ozbiljno razmatranje i do provjere navedenih informacija, da li su osnovane ili ne, vršit ćemo pomjeranje zaposlenih, odnosno tužilaca i saradnika da bismo obezbijedili u potpunosti objektivnost postupanja u svakom predmetu Tužilaštva”, istakao je za Plenum FTV-a Milanko Kajganić, glavni tužilac u Tužilaštvu BiH.

Pojašnjava da premještanje tužilaca stoji na raspolaganju Tužilaštvu BiH, odnosno glavnom tužiocu.

“Eventualna disciplinska odgovornost tužilaca se utvrđuje u drugom postupku, odnosno pred Kancelarijom disciplinskog tužioca i eventualne suspenzije tužilaca ili razrješenje svih nosilaca pravosudnih funkcija u BiH, tako i tužilaca, su isključivo nadležnost VSTV-a. Glavni tužilac treba da obezbijedi da se objektivno postupa u svakom predmetu, u smislu ako postoji sumnja u objektivnost da pomjeranjem tužilaca obezbijedi tu objektivnost i pred javnosti i pred licima koja se istražuju.”

Formiran predmet “Kajmaković”

O slučaju Diane Kajmaković kaže da još nije donesena naredba o sprovođenju istrage.

“Formiran je predmet mojom odlukom 27. maja 2022. godine. Na predmetu rade dva tužioca. Tužioci preduzimaju radnje koje smatraju da treba da preduzmu po Zakonu o krivičnom postpuku. Kada provedu sve provjere oni će donijeti tužilačku odluku. Ako budu smatrali da su prikupili dovoljno dokaza za podizanje optužnice, podići će optužnicu, ako ne bude dovoljno dokaza donijet će naredbu o nesprovođenju ili obustavi istrage, ako do tog perioda donesu naredbu o sprovođenju istrage.”

Kajganić navodi da je početkom godine, kada su donese odluke o stavljanju određenih lica na listu sankcionisanih SAD-a, formirao poseban predmet u Tužilaštvu BiH.

“Prikupili smo informacije za sva lica koja su do sada sankcionisana i u okviru tog predmeta se vrše provjere i prikupljaju se podaci za navedena lica, da li njihove radnje predstavljaju izvršenje određenog krivičnog djela. Naravno da koristimo pomoć ambasade SAD-a i drugih insitutcija koje nam mogu pomoći u prikupljanju dokaza. Kada utvrdimo da postoji dovoljno elemenata za izvršenje određenih krivičnih djela za pojedina fizička i pravna lica podizat ćemo optužnice u tim predmetima.”

I “velike ribe” na tapetu?

Na pitanje ko su velike ribe, odgovara:

“Vode se istrage protiv značajnog broja lica koja su na značajnim pozicijama u državi BiH. Kada dođemo do dovoljno dokaza, podizat ćemo optužnice. Za sva lica koja su prijavljena Tužilaštvu BiH mi intenzivno, aktivno radimo na prikupljanju dokaza. Predmeta će biti, optužnica će biti.”

Ističe da protiv dosta javnih ličnosti u BiH, između ostalog i protiv Milorada Dodika, prijave podnose građani ili određene nevladine organizacije.

“Građani smatraju da dosta radnji koje proizilaze iz govora ili nastupa navedenih lica predstavljaju izvršenje krivičnog djela. Policijske agencije prvenstveno rade na prikupljanju dokaza o izvršenju određenih krivičlnih djela, pa kada dođu do dokaza koji pokazuju da su određena lica počinila krivična djela, podnose izvještaje o počinjenim krivičnim djelima. Međutim, bez obzira na to ko podnese prijavu Tužilaštvu BiH, tužioci rade na provjerama navoda tih prijava sa jednakom pažnjom. Dosta prijava je podneseno od strane građana, čak imamo i dosta prijava koje su podnesene od strane anonimnih lica, tako da uglavnom te prijave nisu sa dovoljno činjenica i dovoljno dokaza. Broj podnesenih prijava ne mora da znači ništa u smislu da li je to dovljno dokumentovana prijava i da li su to zaista krivična djela.”

O suradnji Tužilaštva i policijskih agencija kaže: “Problema uvijek ima. I dokaze koje smo dobili putem Sky aplikacije pokazuju da sve agencije u BiH, policijske agencije i pravosudne institucije imaju problema sa licima koja su povezana sa određenim kriminalnim grupama. Ta saradnja uvijek može biti bolja. Sada nam je u fokusu da očistimo svoje redove, i Tužilaštvo i sve policijske agencije kako bismo bili efikasniji.”

Premalo izvještaja o visokoj korupciji

Kajganić ističe da je premalo predmeta o visokoj korupciji jer je premalo izvještaja o počinjenom krivičnom djelu koje se tiče visoke korupcije.

“Do sada smo imali nekoliko predmeta i za visoku korupciju, između ostalog tužili smo tri ministra bezbjednosti u Savjetu ministara. Jedan je pravosnažno osuđen, drugi je pravosnažno oslobođen, protiv trećeg se vodi glavni pretres. Malo je predmeta koji dođu u Tužilaštvo koji se tiču visoke korupcije i malo je predmeta u kojima postoje dokazi da su lica koja su počinila djela koja se tretiraju kao visoka korupcija procesuirana. Da bismo došli do kvalitzetnih predmeta takve prirode potrebna je saradnja svih insitucija u BiH, prvenstveno OSA-e, policijskih agencija i tužilaštava. Mi ćemo svoj dio posla sigurno uraditi. Prije manje od mjesec dana smo podigli jednu optužnicu za visoku korupciju koja se ticala zloupotreba prilikom zaposlenja i prilikom konkursne procedure u Graničnoj policiji.”

O prijavama opozicije iz RS-a protiv više od 100 osoba za izborne krađe, kaže da je predmet dodijeljen tužiocu na postupanje.

“On vrši provjere navoda, kao i u svim drugim prijavama koje se tiče evetualnih izbornih nepravilnosti.”

Istrajat na slučajevima Memić i Dragičević

Pojašnjava da na slučajevima Memić i Dragičević rade tužioci u Tužilaštvu BiH.

“Slučajevi su preuzeti od entitetskih tužilaštava. Vrše se istražne radnje, u predmetu Memić je donesena i naredba o sprovođenju istrage. To su zaista složeni predmeti koji opterećuju javnost kako u BiH tako i u regiji. Mogu obećati da će Tužilaštvo sve svoje kapacitete upotrijebiti da dođe do tužilačke odluke.”

“Moramo se bazirati prvenstveno na struku i ono što nam je prvenstveni zadatak. Ne smijemo da dopustimo da nam bilo kakve dnevno-političke aktivnosti utiču na naš rad. Treba da se baziramo na to što je naša nadležnost. Jedino što nas štitit su zakoni u BiH i to treba da nam bude motiv u našem svakodnevnom postupanju. Ja aposlutno nemam niti sam tražio ikada bilo kakvu političku pozadinu. U potpunosti mi je u fokusu rad u skladu sa zakonima. Jedino što mi sudije i tužioci imamo je etički princip”, zaključio je Kajganić. (Federalna.ba)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *