Kad se zaželite jela na kašiku: Grašak bez mesa i zaprške

Jelo bez mesa može vam dobro doći u vrelim danima, ali dobro je i u hladnim.

Lako se priprema i dobro će vam poslužiti ako ste se zaželjeli jela “na kašiku”.

Sastojci:

  • 2 šolje graška
  • 1 šolja kukuruza šećerca
  • 1 šolja sjeckane mrkve
  • nekoliko čenova bijelog luka
  • 2 šolje paradajz soka razblažene sa otprilike 1/3 šolje vode
  • so, biber i kari
  • 2-3 kašike ulja za prženje
  • (sastojci se mjere šoljom od 200 ml)

Priprema:

Na ulju kratko propržite sitno sjeckani bijeli luk, pa dodajte mrkvu. Kad povrće blago omekša dodajte grašak, pa uz miješanje dodajte vodu (oko 1/2 šolje) i ostavite da se malo ukrčka.

Kada voda malo ispari dodajte kukuruz šećerac, a kasnije i miks paradajz soka i vode.

Smanjite vatru i ostavite da se krčka dobro i ispari višak tečnosti što obično traje oko 20 minuta. Gustinu podešavajte tako što ćete izbalansirati količine paradajz soka i vode i kuhati do gustine koju volite.

Prijatno! Dobar tek! Guten appetit! Itd. (Vm)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *