Juratović: Schmidt kad zacrta neki cilj, ne popušta

1
311

Zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu Josip Juratović kazao je da se raduje kandidaturi Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, te da očekuje da to kroz procedure pred UN-om bude i potvrđeno.

Sa Schmidtom je usko sarađivao kroz Odbor za vanjsku politiku i za iskusnog njemačkog političara kaže da je tih, ali istrajan u svojim namjerama, kaže Juratović u razgovoru za “Avaz”.

– Kad zacrta neki cilj, ne popušta. Njemačka se uvijek, u skladu s EU, intenzivno zauzimala za razvoj zapadnog Balkana, jer smo svjesni činjenice da su zapadni Balkan i BiH okruženi Evropskom unijom. Ne može nam biti svejedno kako se u dvorištu EU razvija situacija – kaže Juratović.

Pred ovom regijom je, smatra, razdoblje tokom kojeg bi konačno trebao biti realiziran sporazum iz Soluna o integraciji apadnog Balkana u EU. Poručuje da je s novim predsjednikom SAD Joeom Bidenom Evropa ponovo dobila pouzdanog partnera s kojim će moći rješavati probleme, među kojima je i budućnost BiH.

Odnosi Njemačke i Rusije nemaju utjecaj na BiH i Balkan, tvrdi. Naglašava da se rješenje mora tražiti u dogovoru sa svim zemljama potpisnicama Dejtonskog sporazuma, među kojima je i Rusija, ali da je dogovor unutar BiH nešto bez čega neće biti pomaka.

– Bez dogovora i volje naroda u BiH, Evropa ne može vući nikakve inicijative. Ne želimo nekome nametati naša rješenja. Niko ne želi protektorat nad BiH. Vi ste kritizirali bh. političke elite, mislim da se radi o nacionalnim vođama o kojima sam se ja često izjašnjavao. Međutim, nas koji BiH posmatramo i njome se bavimo ljuti što narod BiH tvrdi da želi u EU, a većinom biraju nacionalne vođe koji svojim djelima pokazuju suprotno – poručuje Juratović.

On smatra da visokom predstavniku ne trebaju bonske ovlasti, iako primjećuje da je Valentin Inzko bez njih bio “tigar bez zuba”.

– Potrebno je mijenjati svijest ljudi. Na tom putu moramo podržavati zdrave snage građanske orijentacije. Znam da je to zа nacionaliste otrov, ali BiH se ne može dalje razvijati bez toga – tvrdi Juratović.

Ističe da je jedan od ogromnih problema u BiH i korupcija.

– Najprije u sudstvu, policiji i javnim institucijama, pa kad narod vidi da funkcionira pravni sustav, da postoji sloboda, onda imamo šansu i onda vam i mi možemo pomoći. Bez tog zaokreta, da ne znam ko dođe izvana, neće biti pomaka – kaže Juratović za “Avaz”.

1 komentar

  1. ,,,Odmah isoristi Bonske ovlasti! Žurno nametnuti zakon o negiranju istrebljenja i zakon o veličanju presuđenih ratnih zločinaca ! Izvrsiti denacifikaciju BiH kao što su to uradili Amerikanci 1945 u njemačkoj nakon drugog svjetskog rata.Pomoći našoj demokraciji kao što su Amerikanci tada pomogli Vajmarskoj demokraciji da prođe katarzu…Ako se nametne zakon o negiranju istrebljenja i zakon o veličanju presuđenih ratnih zločinaca sev će po inerciji doći na svoje ,prestat će politika straha politika korupcije i nepotizma stvari ce morati da idu naprijed nitko ne mora da mijenja nikakve mirovne ugovore sve politicke kampanje ce pro futuro morati imati program i mort će imati strucne kompetentne ljude koji će to moći ostvariti … neće se birati nesposbni i lojalni

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here