Juli zabilježen kao najtopliji mjesec ikada

Juli je bio najtopliji mjesec ikada zabilježen na Zemlji, potvrdila je danas klimatska opservatorija EU.

Obilježen toplotnim talasima i požarima širom svijeta, prethodni mjesec bio je za 0,33 stepena Celzijusova topliji od rekorda postavljenog u julu 2019. godine, kada je prosječna temperatura bila 16,63 stepeni Celzijusovih, navodi se u izvještaju.

“Mjesec je bio za 0,72 stepena topliji od prosjeka od 1991. do 2020. za juli”, piše u dokumentu, prenosi AFP.

Globalno zagrijavanje od oko 1,2 stepena Celzijusova od kraja 19. vijeka, izazvano sagorijevanjem fosilnih goriva, učinilo je toplotne talase toplijim, dužim i češćim, a intenzivirani su i drugi vremenski ekstremi poput oluja i poplava.

“Toplotni talasi su se pojavili u više regiona sjeverne hemisfere, uključujući južnu Evropu. Temperatura znatno iznad prosječne se dešavala u nekoliko južnoameričkih zemalja i oko većeg dijela Antarktika”, saopštila je klimatska opservatorija EU “Kopernik”.

Svjetski okeani su, takođe, postavili novi temperaturni rekord, izazivajući zabrinutost zbog negativnih efekata na klimu planete, morski život i priobalne zajednice.

Temperatura površine okeana porasla je na 20,96 stepeni Celzijusovih 30. jula, prema podacima klimatske opservatorije EU.

Prethodni rekord bio je 20,95 stepeni Celzijusa u martu 2016. godine.

Podijeli

One comment

  1. nastavlja se agenda sa lažnim globalnim zatopljenjem, a sve u cilju uvaljivanja eletro auta, koji će razvaliti prirodu..a ovce vjeruju i lože 6 mjeseci jer je toliko zatoplilo

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *