Jubilej Narodnog pozorišta Tuzla: U subotu premijera predstave ‘Tri prikazivanja Boga’ (Foto)

Ovo je predstava koja će nam u tri čina donijeti priče o nekim od najstrašnijih dijelova istorije XX vijeka
NP Tuzla - Tri prikazivanja Boga

Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla će 75. rođendan svoje pozorišne kuće proslaviti svečano, uz premijeru predstave „Tri prikazivanja Boga“, autora i reditelja Aleša Kurta.


Premijera predstave, a ujedno i praizvedba teksta „Tri prikazivanja Boga“, zakazana je za subotu, 30. marta u 19,30 sati.

Ovo je predstava koja će nam u tri čina donijeti priče o nekim od najstrašnijih dijelova istorije XX vijeka. Prema riječima reditelja Aleša Kurta, početna zamisao je da se ove tri jednočinke dešavaju tamo odakle se niko nije vratio ili ako se vratio nije mogao napisati hroniku koja bi opisala šta su ljudi osjećali na tim mjestima.  Istorija je puna ovakvih jezivih dešavanja, a nama su najbliža ona iz XX vijeka – bitka za Staljingrad, Koncentracijski logor Auschwitz i Goli otok. Niko, ko je pojeo drugo ljudsko biće nije pisao o tom iskustvu, ako je ostao živ i relativno normalan. Niko nije pričao o tome kako je bilo u gasnoj komori, jer niko nije izašao živ iz nje. Niko nije objektivno govorio o Golom otoku, ako je uopšte smio i da govori o njemu. Dakle, u pitanju je drama o krajnjim granicama čovjeka, na tri različita mjesta u kojima se dešavaju tri različita užasa.

Glumački ansambl predstave „Tri prikazivanja Boga“ čine: Boris Balta, Elmir Krivalić, Ivana Perkunić Mešalić, Adnan Omerović, Mirza Pinjić, Siniša Udovičić, Irma Zukić i Edis Žilić.

Kostimografiju na ovoj predstavi potpisuje Vesna Teodosić, scenografiju Daniel Premec, muziku Z&O, a asistentica režije na predstavi je Belma Lizde Kurt.

Prva reprizna igranja predstave „Tri prikazivanja Boga“ zakazana su za utorak, 02. i srijedu 03. aprila u 19,30 sati. (sh)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *