Jovanović: Stanje na području TK se stabilizira (Foto)

0
582

Stanje na području Tuzlanskog kantona se stabilizira, a vodostaji rijeka su u padu. Također, priliv vode u jezero Modrac, odnosno njegova brana je za sada stabilna – potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona Zoran Jovanović.

Što se tiče klizišta, on navodi da su pored starih, nova klizišta evidentirana u općinama Sapna i Čelić, a novo klizište je zabilježeno i u Srebreniku te nekoliko manjih klizišta u Tuzli.

Putna infrastruktura je otežana, a više objekata je poplavljeno, posebno u gradu Živinice.

Zbog brojnih problema izazvanih obilnim kišnim padavinama, angažirana je i Federalna uprava Civilne zaštite koja je zajedno na terenu s pripadnicima Kantonalne uprave Civilne zaštite.

– Dovezli smo pumpe za izvlačenje vode iz stambenih i poslovnih objekata u naseljima Đurđevik i Višća. Jedan dio pumpi je usmjeren u općinu Kladanj kako bi i tamo bila iscrpljena voda. Također, postavljeni su i isušivači zraka kako bi bila izvučena vlaga iz poplavljenih objekata. Najvažnije je da nismo imali ljudskih žrtava – naglašava Jovanović.

Zbog obilne kiše jučer su određene općine i gradovi u TK proglasili stanje prirodne nesreće usljed poplava i pokretanja klizišta.

– Sada nas jedino zabrinjava mogućnost pojave novih klizišta i reaktiviranje starih, zbog isušivanja zemlje koja je maksimalno natopljena vodom. Sve su ekipe na terenu i stalno vršimo sanacije šteta koje su se dogodile. Međutim, napominjem da smo od prirode koja nam je trebala biti dobar partner, napravili jako opasnog neprijatelja – upozorava Jovanović.

S obzirom da u TK svake godine dolazi do izlijevanja rijeka i pokretanja novih klizišta, Jovanović naglašava potrebu izrade jedinstvene strategiju za borbu protiv uništivača prirode. Naime, rijeke u TK su, kako navodi, natopljene ogromnim količinama smeća te prerastaju u vodene deponije, a za sve je to kriv ljudski faktor. (Fena, tl – Foto: TZL.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here