Još jednom o odnosu prema “sedmoj sili” na utakmici Sloboda – Radnik (Foto)

Reagujući na naš protest, upućen PR-u FK Slobode, vezan za odnos spram fotoreportera portala TuzlaLIVE, Darka Zabuša, kome nije omogućeno snimanje na utakmici Sloboda – Radnik, kao i na naš tekst o ovom događaju, glasnogovornik tuzlanskog kluba, Nermin Alibašić, nam je napisao doslovce:

“Darko Zabuš nije otjeran nego je zamoljen, po nalogu delegata da prijeđe u lože. To nije slučaj samo s njim, nego i sa svim drugim koji su se u tom momentu našli tu uključujući članove Uprave našeg kluba koji su prije toga zamoljeni da napuste tartan jer ni za to nemaju odgovarajuću akreditaciju”.

Naš saradnik Zabuš, pak, tvrdi da mu je lično Alibašić rekao da može snimati s tribine “ali da pazi na distancu”. A kada je otišao na tribinu D, gdje nije bilo nijedne osobe, došao je zaštitar i prenio mu da delegat ne dozvoljava da bude na tom mjestu (!?), nego da ide u lože.

Zabuš je odbio ponudu, vratio je akreditaciju i napustio stadion. Zašto?

– Zamislite fotoreportera koji utakmicu snima iz lože, odnosno, iz ptičije perspektive! To mi se nikada dosad nije dogodilo i nikada neću snimati s mjesta koje nije predviđeno za rad fotoreportera. Drugo, otjeran sam s mjesta gdje nije bilo nikoga, a upućen sam u ložu gdje je bilo dosta ljudi. Kakvu su mi organizatori tu nudili epidemiološku sigurnost? – objašnjava Zabuš.

Alibašić demantuje dio iz našeg teksta da je u ložama bilo 50 ljudi.

– Bilo je šest članova domaće delegacije, jedan kamerman ZAP produkcije, a druga dva su bili na tribinama, jer su to tzv. Offside kamere, kamerman Arene, 4 člana domaće delegacije, Midhat Sarajlić, Almir Hurić, Ilijas Miralemović od novinara, te Posmatrač suđenja. To je ukupno 17 osoba. Dakle ni pola od 50 i svi su bili raspoređeni u četiri lože. Na raspolaganju smo imali još jednu, veliku – tvrdi Alibašić, potvrđujući da je osobno rekao Zabušu da ide na tribine.

“Vi ste pisali kritičke tekstove i ranije. Svaki argumentovan tekst ja podržavam, pa radilo se i lično o meni. Što se tiče samog izbora novinara i fotoreportera, Zabuš je sam predložio da bude u Zoni 2 s obzirom da smo morali poštovati omjer 4 novinara 4 fotografa. Ja sam ga lično i uputio na tribine uz uputu da poštuje distancu. Isto tako sam i ja obavezan da poštujem upute delegata kako ne bi bili kažnjeni” – navodi PR Slobode, dodavši da je cijela situacija je za sve nova i “uhodavamo se”.

Alibašić izražava nadu da ćemo “ako ništa, barem pohvaliti nastojanja i naš napor da osiguramo minimum potrebnog materijala medijima, od fotografija do izjava”.

Redakcija, naravno, cijeni napore plaćenog PR-a da servisira medije, ali moramo reći da se mi, prije svega, uzdamo u svoje ljude i svoje mogućnosti, pogotovo kada je riječ o fotografisanju. Nije svejedno da li ćemo koristiti vrhunske slike našeg fotoreportera ili pomalo amaterske snimke Odjela za odnose s javnošću Slobode, među kojima od dvadesetak fotosa, koje smo nakon prvog poluvremena dobili, tek četiri-pet su korektne, a ostale skoro neupotrebljive (snimke duela igrača s leđa, na kojima se lice ne vidi i sl., bez trenerske klupe), što jeste napor, ali ne i na visokoj razini.

No, nije nam namjera da se prepucavamo s PR-om Slobode o tome šta ko i kako treba da radi. Među ostalim, očekujemo da u svakoj situaciji, pa i u slučaju rigoroznih mjera NS BiH, medju kojima ima i teško objašnjivih, pomognu da svi novinari i fotografi, pogotovo oni koji decenijama prate rad Slobode, obave svoj posao, pa da zadovoljni budu i oni, a i Sloboda, kojoj je medijska pažnja itekako potrebna.

– Fotoreporterima je mjesto iza gola, s crvenom akreditacijom, a nikako na tribinama. To je pravilo. Ne znam kako je to urađeno u Slobodi za jučerašnju utakmicu. Ako želite uputiti prigovor, obratite se Slobodi, a meni pošaljite kopiju – u razgovoru za portal Tuzla LIVE rekao je Almir Pilav, direktor sektora za sport Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH).

Kako je to jučer izgledalo na Tušnju, u situaciji u kojoj se našao Darko Zabuš, donekle pokazuju fotosi koje nam je ustupio jedan od fotografa “iza gola”, Ahmed Bešić. (mp, tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *