Johnson: Vrijeme je da čovječanstvo odraste i zaustavi globalno zagrijavanje

Klimatski samit svjetskih lidera koji će biti održan u Glasgowu za 40 dana bit će “prekretnica za čovječanstvo”, rekao je premijer Boris Johnson u svom govoru pred Ujedinjenim narodima.

Upozorio je da je globalni porast temperature već neizbježan, ali je pozvao svoje kolege da se obvežu na velike promjene kako bi usporili daljnje zagrijavanje.

– Zemlje moraju preuzeti odgovornost za “uništenje koje nanosimo, ne samo našoj planeti, već i nama samima” – rekao je britanski premijer, javlja BBC.

– Vrijeme je da čovječanstvo odraste – dodao Johnson uoči samita COP26 koji će biti održan u novembru u Glasgowu na kojem je Velika Britanija domaćin.

Premijer je također rekao da je vrijeme da se poslušaju upozorenja naučnika.

Govoreći o sastanku i temama o kojima će se razgovarati u novembru, rekao je da zemlje moraju napraviti “bitne promjene” do kraja desetljeća ako svijet želi spriječiti daljnji porast temperature.

Premijer Johnson pohvalio je kineskog predsjednika Xi Jinpinga zbog njegova nedavnog obećanja da će prestati graditi nova energetska postrojenja na ugljen u inostranstvu.

Međutim on je pozvao Kinu – koja proizvodi 28 posto globalne emisije stakleničkih plinova – da učini korak dalje i okonča domaću upotrebu ugljena, rekavši da je Velika Britanija dokaz da se to može učiniti.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *