Johnson pozvao Izrael da ne anektira dijelove Zapadne obale: Velika Britanija to neće priznati

Premijer Velike Britanije Boris Johnson poručio je da ta zemlja neće priznati nikakve promjene granice Izraela, izuzev ako je riječ o nečemu sa čim se slažu i Palestinci, javlja Anadolu Agency (AA).

Johnson je u kolumni za list “Yedioth Ahronoth“ upozorio izraelske vlasti na negativne posljedice koje bi implementacija najavljenog plana izraelske aneksije dijelova okupirane Zapadne obale imala po mirovni proces na Bliskom istoku.

Naglasivši da su on lično i Velika Britanija strastveni branioci prava Izraela da postoji kao i svaka druga suverena država, Johnson je pozvao izraelske vlasti da djeluju fokusirani na cilj i rezultate koji bi bili pravedni i za Izraelce i za Palestince.

“Pozivam vas da ne provodite aneksiju. Kao dugoročni prijatelj, zaljubljenik i podržavaoc Izraela zabrinut sam da je plan aneksije neodrživ sa aspekta zaštite izraelske granice i da bi bio oprečan dugoročnim interesima Izraela“, poručio je Johnson.

Johnson je također kazao da bi plan aneksije dijelova Zapadne obale mogao ugroziti napredak koji je Izrael ostvario u saradnji sa arapskim i muslimanskim svijetom i da bi neprijatelji Izraela to mogli zloupotrijebiti.

“Aneksija bi predstavljala kršenje međunarodnog prava i bila bi također poklon onim koji žele ovjekovječiti stare priče o Izraelu. Iskreno se nadam da do aneksije neće doći. Međutim, ukoliko dođe do toga, Velika Britanija neće priznati nikakve promjene granica, osim ako se tako dogovore izraelska i palestinska strana“, poručio je Johnson.

Naglasivši kako je trajnu i održivu sigurnost Izraela moguće postići isključivo rješenjem koje će biti pravedno i za Izraelce i za Palestince, Johnson je kazao da ne želi vjerovati da to nije moguće postići.

On je također kazao da je povratak za pregovarački stol neminovan te dodao da bi aneksija bila dodatno udaljavanje od tog stola i rješenja krize.

Shodno ranijim najavama izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, izraelske vlasti bi od danas trebale krenuti u implementaciju plana aneksije Jordanske doline i ilegalno izgrađenih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Regija koju Netanyahuova vlada želi anektirati zauzima 30 posto površine Zapadne obale.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *