Johnson: Ako se u Glasgowu ne dogovorimo oko klime, sve će propasti

Na COP26 trebalo bi sudjelovati oko 25.000 ljudi, uključujući tisuće novinara i aktivista za zaštitu okoliša.

0
419

Britanski premijer Boris Johnson ocijenio je u nedjelju da će “sve propasti” ako COP26 o klimi u Glasgowu ne uspije, inzistirajući na potrebi žurnog djelovanja čelnika cijeloga svijeta.

“Ako Glasgow propadne, sve će propasti”, upozorio je britanski čelnik na tiskovnoj konferenciji u Rimu nakon sastanka na vrhu G20. I “Pariški ugovor će se urušiti kod prve teškoće”, prenosi Hina.

“Ostvarili smo razuman napredak na G20 (…), ali to nije dovoljno”, dodao je ocijenivši da su izgledi za uspjeh međunarodne konferencije koja je u nedjelju počela u Glasgowu u Škotskoj 60 posto.

“Izgledi za uspjeh u Glasgowu ovise o dobroj volji i o odvažnosti cijelog svijeta”, istaknuo je.

“Ne budemo li odmah djelovali, na Pariški ugovor”, kojem je glavni cilj ograničenje globalnog zatopljenja znatno ispod 2 Celzijeva stupnja, a ako je moguće 1.5 Celzijevih stupnjeva, “neće se ubuduće gledati kao na trenutak u kojemu je čovječanstvo prepoznalo problem, nego na trenutak kada smo se sakrili i vratili” na točku s koje smo pošli, dodao je.

UN-ova Konferencija o klimi COP26 otvorena je u nedjelju navečer u Glasgowu.

“Ovaj COP je posljednja nada”

Na poziv UN-a, predstavnici vlada iz oko 200 zemalja planiraju razgovarati o tome kako ljudi mogu obuzdati rast globalnog zagrijavanja.

Predsjedavajući COP26 Alok Sharma naglasio je da je važno da se na konferenciji donesu odluke koje bi značile da svijet može doseći ciljeve iz Pariškog klimatskog sporazuma dogovorenog 2015.

Najvažnija od njih je zadržati rast temperatura na maksimalno 1.5 stupnjeva u odnosu na predindustrijskog razdoblje.

“Ovaj COP je posljednja nada da je 1.5 moguće postići. Ova međunarodna konferencija mora donijeti rezultate”, rekao je Sharma.

Međutim, nade da bi snažan signal mogao biti poslan s klimatskog summita razvodnjene su zaključcima G20 u nedjelju u Italiji.

Zasad nema postavljenih ciljanih datuma

Čelnici zemalja G20 nisu postavili ni ciljani datum za postizanje nulte emisije ugljika niti datum za prestanak proizvodnje električne energije iz ugljena.

“Nalazimo se na prekretnici povijesti. Čovječanstvo se nalazi pred oštrim, ali jasnim izborom”, rekla je Patricia Espinosa, izvršna tajnica UNFCCC-a, koji je stvorio proces COP.

Bez dovoljno akcije, čovječanstvo će se suočiti sa “sumornom budućnošću na ovom planetu”, rekla je.

Na COP26 trebalo bi sudjelovati oko 25.000 ljudi, uključujući tisuće novinara i aktivista za zaštitu okoliša.

Mnoge demonstracije prethodile su konferenciji širom svijeta i vjerojatno će se nastaviti kako će skup trajati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here