Prenosimo: Jezdimira koštao lažni komentar na statusu Ružice Jukić

Jezdimir Spasojević premješten je s pozicije zamjenika glavnog tužioca u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, shodno odluci drugostepene komisije VSTV.

U ovoj godini protiv zamjenika glavnog kantonalnog tužioca Jezdimira Spasojevića vođen je disciplinski postupak zbog komentarisanja na društvenoj mreži Facebook, zatim za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, ponašanje u ili izvan suda ili tužilaštva, koje šteti ugledu tužilačke funkcije te bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

Odlukom prvostepene disciplinske komisije za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH od 13. jula ove godine, on je proglašen odgovornim za disciplinski prekršaj iz Zakona o VSTV-u BiH te mu je izrečena javna opomena kao disciplinska mjera, piše Klix.

Kako je navedeno iz VSTV-a BiH, drugostepena disciplinska komisija, odlučujući po žalbi tuženog i Ureda disciplinskog tužioca, donijela je odluku kojom je preinačena prvobitna odluka te je Spasojeviću izrečeno premještanje s mjesta zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona na mjesto tužioca, uz javnu opomenu.

“Odlukom drugostepene disciplinske komisije za tužioce, tuženi je oglašen odgovornim po više tačaka disciplinske tužbe za počinjene disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 8. Zakona o VSTV-u BiH ‘nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti’ te povredu odredbi Kodeksa tužilačke etike iz člana 5.5 ‘tužilac obavlja svoju funkciju na efikasan i zakonit način, u razumnom roku’ i člana 2.1 ‘tužilac se ponaša u tužilaštvu i van tužilaštva, na način da održava i unapređuje povjerenje javnosti i ostalih učesnika u postupku u njegovu nepristrasnost, kao i pravosuđa u cjelini’, kao i za disciplinski prekršaj koji je utvrđen u odluci prvostepene disciplinske komisije iz člana 57. tačka 23. Zakona o VSTV-u BiH ‘bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva’ u vezi s povredom Etičkog kodeksa za tužioce i to člana 2.2.2., 4.2, 4.3.”, pojasnili su iz VSTV-a BiH.

Protiv odluke drugostepene komisije VSTV-a BiH može se uložiti žalba Vijeću kao cjelini u roku od osam dana od dana prijema odluke. Također, odluka drugostepene disciplinske komisije može se pobijati samo zbog izrečene disciplinske mjere, u skladu sa članom 103. stav 2. Poslovnika VSTV-a BiH.

Imenovanje u vrijeme Tegeltije i Jukić

Inače, Spasojević je u žižu javnosti dospio koncem 2019. godine, kada je imenovan za zamjenika glavnog kantonalnog tužioca u Tuzli.

Spasojevića je na poziciju zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona imenovalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH koncem 2019. godine, u vrijeme kada je na poziciji predsjednika krovne tužilačke institucije bio Milan Tegeltija, a njegova zamjenica Ružica Jukić.

Grupa kantonalnih tužilaca nakon Spasojevićevog imenovanja Tužilaštvu FBiH je uputila inicijativu za njegovo razrješenje. Međutim, ova inicijativa je odbijena uz obrazloženje da za nju ne postoji pravni osnov.

Spasojevićeve kolege kao razloge za podnošenje inicijative naveli su činjenicu da u svom prethodnom radu nije podizao optužnice vezano za koruptivna krivična djela, organizovani i privredni kriminal te ratne zločine. Upravo je Spasojević u vrijeme inicijative rukovodio ovim odsjecima u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.

Lažne optužbe na Facebooku

Također, Spasojevićevo ime ponovo je ove godine dospjelo u javnost. Naime, on je u komentaru na društvenoj mreži Facebook, ispod posta, odnosno statusa Ružice Jukić, ukazao na navodne nezakonitosti određenih tužilaca i zaposlenika Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Na osnovu toga Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet, a po naredbi te institucije istražitelji Federalne uprave policije su u aprilu saslušali veći broj tužilaca i uposlenika Tužilaštva Tuzlanskog kantona, što je nezapamćeno u pravosudnoj historiji BiH.

Na osnovu prikupljenih činjenica, Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu o tome da se neće provoditi istraga, ali je s druge strane priča o ovome počela dobijati svoj nastavak.

Kako je potvrđeno, aktuelni glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Tomislav Ljubić podnio je krivičnu prijavu protiv Spasojevića zbog lažnog prijavljivanja, lažnog svjedočenja u predmetu koji smo ranije spomenuli, a vezano je za komentarisanje na društvenoj mreži Facebook. Tužilačka odluka po osnovu prijave još uvijek nije donesena.

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *