Jesen 2023. godine u BiH bila toplija i do 1,4 stepena

Tome je naročito doprinio oktobar koji je ujedno bio i najtopliji oktobar u Bosni i Hercegovini od početka službenih mjerenja

jesen prosjecna temperatura toplija u 2023 godini
Ove jeseni većinom je preovladavalko sunčano i stabilno vrijeme (Foto: Arhiva/TL)

Srednja sezonska temperatura za jesen 2023. godine, od 1. septembra do 30. novembra, prema preliminarnim podacima na većini stanica, bila je najviša u čitavom raspoloživom nizu od početka zvaničnih mjerenja.

– Samo na pojedinim meteorološkim stanicama nešto toplije jeseni zabilježene su dvadesetih godina 20. stoljeća, izuzev Bjelašnice na kojoj su 2012. i 2019. godine imale više srednje temperature za jesen – saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Naveli su da su temperaturna odstupanja na pojedinim stanicama u Bosni i Hercegovini iznosila i do 2,5 stepeni Celzijusa u odnosu srednju jesenju temperaturu za period 1991.-2020. godine.

U odnosu na dosadašnje najviše srednje jesenje temperature, jesen 2023. godine bila je toplija i do 1,4 stepena. Tome je naročito doprinio oktobar koji je ujedno bio i najtopliji oktobar u Bosni i Hercegovini od početka službenih mjerenja.

Padavine su bile neujednačene tokom jeseni. Ukupne količine padavine bile su blizu ili malo više u odnosu na višegodišnji prosjek.

Prema procjeni percentila padavine svrstavamo u kategoriju normalno. Najviše padavina izmjereno je u novembru, kada je na pojedinim stanicama izmjereno preko 300 milimetara. Najviše padavina (368 milimetara) zabilježeno je na Meteorološkoj stanici Ivan sedlo. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *