Jelena Trivić će biti kandidat opozicije za predsjednicu RS-a

Jelena Trivić će biti kandidatkinja opozicionog bloka, koji sada čine PDP i SDS, za predsjednicu Republike Srpske na izborima naredne godine

0
278

Jelena Trivić, poslanica u Narodnoj skupštini RS-a, i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, najozbiljniji su kandidati za predsjednika RS-a.

Ovo je danas kazao potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak komentarišući predizborne razgovore u PDP-u navodeći da je za sada neformalno prihvaćeno da ta stranka da kandidata za predsjednika RS-a i da se proces privodi kraju.

Između Stanivukovića i Trivić partijske kolege više vjeruju da bi upravo Trivić bila prava opcija za predsjednicu RS-a.

Podsjećamo da je Trivić odustala od kandidature za gradonačelnicu Banje Luke u korist Stanivukovića na prošlim lokalnim izborima.

Prema saznanjima Klixa, Jelena Trivić će biti kandidatkinja opozicionog bloka, koji sada čine PDP i SDS, za predsjednicu Republike Srpske na izborima naredne godine.

Iako su u aprilu rekli da će izaći s imenima kandidata do oktobra, SDS i PDP nisu postigli kompletan sporazum ni do decembra. Ipak, sada je već jasno da će Trivić biti kandidatkinja na funkciji koja je koalicionim dogovorom pripala PDP-u, jer ima najveću podršku unutar svoje partije. To bi u narednom periodu trebalo biti i ozvaničeno.

To znači da gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković ostaje na trenutnoj funkciji, iako je i on bio veoma zainteresovan za poziciju predsjednika RS-a.

Nakon što je pukla koalicija s DNS-om, sada još preostaje da opozicija izabere ko će ići u utrku za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Tu su trenutno opcije Mirko Šarović i Milan Milićević iz SDS-a i Nebojša Vukanović, uvjerljivo najpopularniji političar opozicionog bloka u ovom momentu.

Vukanović bi mogao donijeti prevagu u obje opcije – svojim ostankom ili napuštanjem koalicije. On je u više navrata razočaran napuštao opozicionare, ali im se i vraćao. Vukanovićeve kritike na račun Nenada Nešića (DNS) na kraju su urodile plodom pa su PDP i SDS odlučili završiti koalicionu saradnju s DNS-om i dati podršku Vukanoviću.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here