Jedna tura migranata iz Tuzle premještena u Sarajevo, ali svakodnevno dolaze novi (Foto)

3
725

Migranti, koji su posljednjih mjeseci boravili na Željezničkoj i Autobuskoj stanice u Tuzli, i tamo našli utočište ili privremeni smještaj, više nisu tu.

Njih su prebacili u okolinu Sarajeva, a prostor ne kojemu su boravili, očišćen je i opran.

Zasluge za smještaj migranata u Sarajevo, pripada Ministru vanjskih poslova Fahrudinu Radončiću, koji je, konačno, počeo raditi svoj posao i po čijem nlogu je za samo jedan dan riješen veliki problem koje gradske vlesti Tuzle nisu bili u stanju riješiti godinama.

Međutim, Tuzla je i dalje trenzitna ruta i migranti svakodnevno dolaze u grad.

Zabilježili smo danas grupu od 50-tak migranata koji su pod pratnjom policije pješačili od Ureda za strance ka Autobuskoj stanici.

Isto tako, zabilježili smo i nove koji su tek pristigli i čekali su pred Uredom.

Ali smo dobro čuli i surovu izjavu gradonačelnika, koji je “ugrabio svojih pet minuta slave” da bi rekao kako se pristiglim i izmorenim ljudima neće dijeliti hrana, nego, eventualno samo lanč paketi, da mogu izdržati do Sarajeva!?

Situaciju kakva je vladala proteklih mjeseci, uz pojavu korona virusa, dodatno je usložila problem prisustva migranata u izuzentno neuslovnim uvjetima, te ostaje nada da će im u Sarajevu osigurati bolji smještaj nego u Tuzli. (ak,tl)

Download PDF

3 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here