Jedna jabuka dnevno za dobro zdravlje

Za bolje zdravlje samo trebate posegnuti za jednom jabukom dnevno, jer je bogata hranjivim sastojcima, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su u njoj barem u minimalnim količinama.

Možete je jesti sirovu, a može se i skuhati, preraditi u sokove, marmelade, a poznato je i vrlo cijenjeno jabukovo sirće.

Jabuke često možete naći u dijetama za mršavljenje, jer sadrže više od 10 posto dnevne količine dijetalnih vlakana koju preporučuju nutricionisti.

Stručnjaci su analizirali hemijski sastav ove voćke i utvrdili da su njene fitohemikalije sredstvo protiv najmanje tri vrste karcinoma – pluća, debelog crijeva i jetre.

Posebna studija pokazala je da oni koji jedu pet ili više jabuka sedmično imaju zdravija pluća od onih koji ih jedu manje ili ih uopšte ne jedu. Jabuke su zdrave i zato što olakšavaju probavu, a sadrže i korisne materije koje stimulišu imuni sistem.

Ovo voće obiluje mnogobrojnim vitaminima i mineralima, jabukovom, limunskom, mravljom kiselinom i prirodan je izvor ugljenih hidrata.Voćni žele jabuke efikasno apsorbuje vodu i toksične materije u crevima. Na taj način jabuka eliminiše otrove iz organizma. Zdravstvene dobrobiti jabuke su mnogobrojne.

Značajna je i zbog toga što sprečava razvoj srčanih bolesti, reguliše šećer u krvi, poboljšava vid i krvnu sliku, snižava pritisak i sprečava gubitak tonusa mišića. Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana, a ako se oguli kora ostaje samo 2,1 grama ovih značajnih hranljivih materija. To je razlog zašto je preporučljivo da se jede neoguljena jabuka. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *