Jedinstvena povezanost između mame i bebe

Veza između mame i bebe zaista jeste jedinstvena i formira se na poseban način tako da bebi olakša snalaženje u svijetu, a majci pomaže da ispuni najvažniju životnu ulogu

0
276

Povezanost između majke i djeteta počinje i prije samog rođenja bebe, dok je ona još u stomaku. Baš ta povezanost jeste ono što pomaže i majci i bebi pri porođaju, a kasnije i u životu…

U tekstu koji slijedi pozabavićemo se ovom temom i otkrićemo Vam pregršt zanimljivih činjenica.

Bebe čuju još dok su u stomaku!

Kako trudnoća napreduje tako se dešavaju mnogobrojne promjene u razvoju beba.  Iz nedjelje u nedjelju one bivaju sve pripremljenije za spoljašnji svijet. Naime, već oko 18 nedjelje od začeća bebe dobijaju sposobnost da čuju određene zvuke koji potiču iz njihovog okruženja, tj. majčinog tijela. Tako, na primjer, ono prvo što čuju jesu zvuci otkucaja srca njihove mame i razni zvuci koje proizvodi sistem za varenje.

Kako nedjelje odmiču njihov sluh postaje sve bolji, te tako negdje između 27. i 29. nedjelje počinju da čuju i zvuke iz majčinog okruženja poput njenog glasa i on im postaje poznat. Zvuk glasa majke tek rođenoj bebi pruža toplinu i osjećaj sigurnosti jer joj nije novina za razliku od svega ostalog. Baš zbog toga je jako važno i preporučljivo pričati bebi dok je još u stomaku. To je dobar razlog da uzmete knjigu uveče kada se smjestite u krevet i počnete da čitate svojoj bebi. Na taj način ćete ostvariti vezu sa svojom bebom.

Kada se beba rodi ona će uživati u pričama za laku noć, a taj mali ritual, kako raste i razvija se, značiće joj mnogo, jer će dok provodi vrijeme sa majkom učiti nove stvari.

Povezanost kao pupčanom vrpcom

Ova izreka doslovno je istinita za mamu i njenu bebu dok je ona još u stomaku. One su tada povezane pupčanom vrpcom, tj. pupčana vrpca je povezana sa posteljicom i preko nje beba dobija sve neophodne materije i tako raste i razvija se. Kada se beba rodi, pupčana vrpca se presjeca jer je bebin organizam od tog trenutka spreman da se osamostali.

Nakon porođaja veoma je važno kako se njeguje bebin pupak da ne bi došlo do infekcije i tome treba pridati posebnu pažnju!

Iako se pupčana vrpca presjeca, majka i beba ostvaruju povezanost na druge načine. Saznajte u nastavku teksta više o tome.

Miris majke – miris sigurnosti

Kako studije pokazuju, beba kada se rodi zna kako da prepozna svoju majku. Kako? Zahvaljujući mirisima.

Naime, beba još dok je u stomaku osjeća specifičan miris amnionske tečnosti odnosno plodove vode kojom je okružena, a kasnije taj miris počinju da dobijaju i majčine bradavice, pa tako odmah po rođenju beba nailazi na poznat miris prilikom dojenja i zna da prepozna svoju majku.

Dodir

Povezanost između majke i bebe ostvaruje se i dodirom.

Isprva, dok je beba još u stomaku, majka kada prisloni ruku na stomak i blago ga pritisne, beba će joj uzvratiti. Na taj način stvara se veza.

Nakon porođaja, kada majka dodirne bebu, to je zapravo njihov prvi stvarni kontakt. Dodir majke i bebe kod obje strane izaziva smirenost. Ovo pogotovo važi za bebu jer joj je jedino majka poznata po rođenju.

Emocionalno sazrijevanje

Imajte na umu da bebe još u stomaku mogu da osjete kako se Vi osjećate i kroz kakve periode prolazite jer preko placente do njih dolaze hemijski signali. One osjećaju kada ste tužni ili uznemireni. Veoma je važno da bebino okruženje bude mirno kako bi se ona osjećala spokojno i kako ne bi prolazila kroz stresne faze.

Upamtite da će bebe i djeca koja odrastaju u zdravom okruženju biti emocionalno stabilnija i sigurnija u sebe. Trudite se da se što manje nervirate jer će onda i Vaša djeca biti smirena i vesela i djetinjstvo će im biti baš onakvo kakvo i treba da bude – puno lijepih trenutaka za pamćenje!

Oksitocin – hormon od važnosti

Oksitocin zove se još i “hormon ljubavi”, pa hajde da vidimo kako on to utiče na jednu majku i njen odnos sa bebom.

Naime, ovaj hormon nastaje u hipotalamusu odakle se oslobađa u krvotok. Karakterističan je za sisare.

Lučenje oksitocina počinje već u prvom trimestru trudnoće gdje majka zahvaljujući ovom hormonu sakuplja masti koje će kasnije biti neophodne za razvoj bebe.

Ovaj hormon se luči tokom porođaja izazivajući kontrakcije i on je zaslužan za rečenicu koju mnoge žene nakon porođaja izgovaraju, a to je da se zaboravi na sav bol kada se ugleda beba. Zar to nije nevjerovatno?

Takođe, ovaj hormon luči se tokom dojenja, i to i kod mame i kod bebe.

Veoma je važan u odnosu majke i bebe i zaslužan je za ostvarivanje njihove bliskosti, jer se javlja na mnogim poljima.

Kada majka nakon porođaja svoju bebu prisloni na grudi i ona i beba osjećaju spokoj i stvaraju neraskidivu vezu. Beba se na majčinim grudima osjeća spokojno i bezbrižno iako se odjednom nalazi u totalno drugačijem okruženju od onog na koji je navikla i gdje je provela period prije dolaska na ovaj svet.

Zahvaljujući oksitocinu majka može da uplovi u svijet roditeljstva i osjeti sve te divne emocije koje roditelj gaji prema svom djetetu. Smatra se da ukoliko je veći nivo oksitocina kod majke, to će ona više brinuti o bebi.

Lučenje “hormona ljubavi” ne zaobilazi ni tate, te i oni mogu iskusiti sve kao i majke dok se brinu o svom novorođenčetu.

Dojenje bebe

Dojenje je poseban način na koji se mogu povezati mama i beba. To su momenti čiste nježnosti gdje mama i beba ostvaruju kontakt očima, maženjem i ti trenuci su samo njihovi.

Smatra se da majke koje doje imaju viši nivo oksitocina i da su samim tim privrženije svojim bebama.

Dojenje ima puno pozitivnih osobina. Majčino mlijeko je odgovarajuće za bebu, ima sve neophodne hranljive materije i lako se vari. Takođe, ono pomaže bebinom digestivnom sistemu da počne da radi kako treba.

Prvo majčino mlijeko naziva se kolostrum i luči se nekoliko dana nakon porođaja, a u sebi sadrži antitijela i štiti bebu od virusa i bakterija. Za razliku od majčinog mlijeka koje je puno blagodeti i utiče na stvaranje imunog sistema bebe, formule koje se pripremaju za hranjenje nemaju tu sposobnost.

Takođe, kod beba koje doje manja je vjerovatnoća od pojave gojaznosti. One same određuju koliko mlijeka će uneti tj. uzimaju onoliko koliko im je potrebno i kod njih se stvara navika o redovnom uzimanju hrane.

Dok beba doji u njenom mozgu dolazi do oslobađaja oksitocina i ona osjeća sreću, smirenost i ljubav, a to je sve što joj je potrebno, zar ne?

Veza između mame i bebe zaista jeste jedinstvena i formira se na poseban način tako da bebi olakša snalaženje u svijetu, a majci pomaže da ispuni najvažniju životnu ulogu. Ona ne prestaje rođenjem i presecanjem pupčane vrpce, već traje čitav život… Majka će se uvijek truditi da svoje dijete obasipa ljubavlju, podrškom i nježnošću, a to povezanost i jeste! (Sponzorirani članak)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here