Je li nova inicijativa DF-a za smjenu Novalića populizam?

Smjena Fadila Novalića značila bi da Federacija nema izvršnu vlast, a za formiranje nove u toj bi situaciji trebalo udovoljiti Draganu Čoviću za izmjenu Izbornog zakona

1
128

Klub Demokratske fronte u Parlamentu FBiH danas se oglasio povodom aktuelnih problema sa rudnicima i pravima rudara u FBiH.

DF je, ponavljajući riječi svog lidera Željaka Komšića, najavio inicijativu za smjenu resornog ministra Nermina Džindića, direktora Elektroprivrede Admira Andelije i premijera FBiH Fadila Novalića.

Vjerovatno su i u DF-u svjesni da ovakav zahtjev iz brojnih razloga nije moguće provesti, pa bi se njihova inicijativa mogla podvesti pod čisti populizam u funkciji zaštite direktora Andelije.

Ukoliko će iz DF-a tvrditi da nije u pitanju populizam već opravdana inicijativa, onda se radi o pokušaju ove stranke da kroz smjenu premijera Novalića napravi potpuni haos, upravo onakav kakav odgovara onima koji slabe državu BiH. U svrhu haosa i pritiska iz DF-a pozivaju rudare da se okupe pred federalnim Parlamentom tokom sjednica na kojoj će zatražiti smjene.

Smjena Fadila Novalića značila bi da Federacija nema izvršnu vlast, a za formiranje nove u toj bi situaciji trebalo udovoljiti Draganu Čoviću za izmjenu Izbornog zakona BiH po njegovom ukusu, koji je suprotan ciljevima Komšića i DF-a. Takav bi scenarij, naime, bio samo dodatni pritisak na probosanske snage da naprave ustupke Čoviću, jer bi im bio nametnut izbor između potpunog kolapsa Federacije i ispunjavanja želja HDZ-a, pišu Vijesti.ba

Prije toga bi Novalićevom smjenom bila uklonjena i posljednja smetnja koja stoji između HDZ-a i preuzimanja kormila Vlade Federacije BiH i vjerovatno “mostarizacije” cijele Federacije.

Dakle, ukoliko je inicijativa za smjenu iskrena onda to samo pokazuje da, osim brige za prava rudara, Sindikat rudnika vodi i više brige za aktuelni politički momenat za razliku od Komšićevog DF-a koji iskazuje brigu samo za svog direktora.

1 komentar

  1. CIST POPULIZAM,SRAM DA IH BUDE, ENO IM BAKIRA NEKA SE DOGOVORE .ONI ODLICNO ZNAJU KAKO OPSTAJE OVA VLADA SA NAJDUŽIM MANDATOM I KO TO MOŽE PROMJENITI .

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here