Je li CIA još u novembru znala koliko je koronavirus opasan?

1
146

Američke obavještajne službe od novembra su imale informacije o mogućoj katastrofi s koronavirusom, ali su Donalda Trumpa o tome obavijestile tek početkom januara, piše CNN nakon objave ABC Newsa.

CNN-u je slične podatke dao neimenovani bivši visoki dužnosnik u američkoj vojsci koji tvrdi da su informacije prikupljene u novembru bile dovoljno upozorenje za ono što se danas događa u Americi i svijetu.

Obavještajne informacije se predsjedniku ne dostavljaju odmah nego tek kad njihovu vjerodostojnost potvrdi nekoliko obavještajnih agencija. Tako je Trump u dnevnom izvještaju 3. januara upoznat s potencijalnom opasnošću od koronavirusa i razmjerom širenja epidemije u Kini, ali rad agenata na tu temu trajao je sedmicama.

No, ABC News je objavio da je već u novembru postojao opsežan izvještaj koji je krizu s koronavirusom u Kini opisao kao “opasnost kataklizmičkih razmjera”. Taj i još nekoliko izvještaja na istu temu kružio je američkim obavještajnim krugovima tokom decembra, a ABC-jev izvor rekao je da ga je vlada počela ozbiljnije razmatrati tek kad se pojavila opasnost da bi mogao zaraziti američke vojnike u Aziji.

I Trump bi “volio saznati što se događalo”

“Uobičajena praksa je da ne komentiramo ovakve navode. No kako bi zadržali transparentnost u vrijeme ovakve krize, možemo potvrditi da izvještaj koji se spominje u medijima ne postoji. Pregledane su sve arhive i ništa slično nije pronađeno”, objavio je Pentagon u službenom priopćenju.

ABC i CNN pozivaju se na visokopozicionirane bivše i sadašnje dužnosnike u američkim obavještajnim krugovima, no njihove objave oštro su demantirane. Informacije o tome da su Amerikanci odavno znali za opasnost od potencijalne pandemije pojavile su se već nekoliko puta, a novinari su u srijedu pitali Trumpa kad je prvi put saznao za koronavirus.

“Informacije sam dobio nekoliko dana prije nego što smo 2. februara zabranili letove iz Kine, a uskoro i iz Europe. Ne znam točno, ali volio bih i ja znati što se događalo”, odgovorio je.

Trumpova administracija je pod velikim pritiskom jer javnost smatra da nije na vrijeme reagirala na nacionalnoj razini nego je dopustila saveznim državama da se same bore s koronavirusom. CIA je za CNN demantirala navode da je već u novembru bila upoznata sa situacijom, no dva anonimna člana kongresa rekli su CNN-u da se koronavirus redovito spominjao u izvještajima tokom decembra, prije nego što je uvršten u dnevni Trumpov brifing 3. januara.(ip,tl)

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here