Javni poziv privrednicima iz BiH za učešće na svjetskom sajmu Expo 2020. u Dubaiju

Na sajmu učestvuju 192 zemlje koje u njemu vide šansu za poslovne prilike i privlačenje investicija. Sajam Dubai

0
144

Raspisano je nekoliko javnih poziva za pomoć privredi u Kantonu Sarajevo, kao i poziv za učešće privrednika iz cijele BiH na svjetskom sajmu Expo koji se održava u Dubaiju , rekao je u utorak, u Sarajevu, ministar privrede Kantona Sarajevo (KS) Adnan Delić, javlja Anadolu Agency (AA).

Delić je govorio i o javnom pozivu za privrednike za učešće na Svjetskoj izložbi EXPO 2020, koja se održava u Dubaiju, te pojasnio metodologiju ovog javnog poziva.

Govorio je i o trenutno objavljenim javnim pozivima u Ministarstvu privrede i izvršenju budžetskih pozicija ovog ministarstva.

”Pored prethodno objavljenih poziva, dodatno smo objavili programe, pozive programa razvoja male privrede s obzirom na to da smo smatrali kako sredstva koja imamo na raspolaganju, trebaju ići u privatni sektor, a ne u javna preduzeća“, pojasnio je Delić.

Raspisana su dva nova javna poziva koja podrazumijevaju tri programa.

Prvi program se odnosi na poticaj unapređenja IT poduzetništva, u svrhu zapošljavanja ljudi, drugi se odnosi na refundiranje troškova tehnološke modernizacije i uvođenja obnavljanja standarda kvalitete i digitalizacije poslovanja. Treći program za koji je raspisan poziv odnosi se na poticaj razvoju ženskog poduzetništva na području KS.

Javni pozivi su objavljeni 3. novembra i otvoreni su 30 dana od dana objavljivanja.

Pozvao je sve IT kompanije, poduzetnice na području KS i sve koji su u protekle dvije godine uložili određena sredstva u modernizaciju proizvodnje, obnavljanje i uvođenje novih standarda kvalitete te digitalizaciju svog poslovanja da se prijave na poziv.

Drugi objavljeni javni poziv, a čiji je rok sedam dana od dana objavljivanja, odnosno do sljedećeg ponedjeljka tiče se sufinansiranja dijela ili cijele minimalne mjesečne neto plate na nivou Federacije BiH shodno Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS.

”Na raspolaganju imamo preostalih 10 miliona KM, iz budžetske stavke pomoć privatnom sektoru koja je iznosila 21 milion KM i poziv je objavljen za tri mjeseca (juli, august i septembar 2021.). Krajnji cilj je očuvanje likvidnosti u privatnom sektoru. Svi smo svjesni činjenice da ide vrijeme u kojem pada poslovna aktivnost, zimski period i želimo na taj način da iskažemo podršku svim privatnim preduzećima koja imaju ambicije da zadrže radna mjesta”, rekao je Delić koji se nada da će ovo biti jedan od najuspješnijih poziva.

Raspisan je i dodatni javni poziv za očuvanje tradicionalnih zanata, a dodatno je u budžetu obezbijeđeno 250.000 KM pomoći starim zanatima.

”Važno je da napomenem činjenicu da su do sada iz kantona izdvajana sredstva najviše u iznosu 150.000 KM. Mi smo u prvom krugu, u februaru ili kasnije objavili prvi javni poziv gdje smo izdvojili 250.000 KM i našli smo dodatna sredstva, ukupno 500.000 KM za pomoć starim i tradicionalnim zanatima”, rekao je Delić.

Tom prilikom ukazao je na značaj očuvanja zanata i čuvanja kulturnog nasljeđa.

Govorio je i o kreditnoj liniji s bankama partnerima. Podsjetio je da je s tri banke potpisan sporazum o sufinansiranju kamatne stope u stopostotnom iznosu. Tim putem je u privredu plasirano 110 miliona KM kreditno poticajnih sredstava.

Delić je govorio i o Expo Dubai 2020. te podsjetio kako je kanton, nakon što je Vijeće ministara BiH odustalo od nastupa na Expou, preuzeo plaćanje troškova i organizaciju nastupa BiH.

Dodao je i kako sve aktivnosti u vezi sajma teku planiranom dinamikom, te će BiH biti predstavljena na najbolji način 18. decembra 2021. kada je Nacionalni dan BiH.

Najavio je da će do petka biti oformljena web stranica na kojoj će biti dostupan poziv svim privrednicima da se prijave za nastup na Expou.

”Za 80 kompanija će shodno pozivu biti plaćeni troškovi nastupa na Expou. Shodno tematskim cjelinama odredili smo sedam najvažnijih strateških grana koje će imati mogućnost da se predstave na samom sajmu “, rekao je Delić.

Industrije su: poljoprivreda i prehrambena industrija (18 kompanija), šumarstvo i drvna industrija/proizvodnja namještaja (pet kompanija), metalno-prerađivačka industrija/proizvodnja metala i proizvodnja gotovih metalnih proizvoda (11 kompanija), automobilska industrija (dvije kompanije), IT sektor (osam kompanija) turizam (15 kompanija), farmaceutska industrija (dvije kompanije), ostale kompanije (14) i projekti (pet kompanija).

Kriteriji su ekonomska pozicija preduzeća, potencijal rasta, izvozni potencijal, inovativnosti i održivost. Svaki od njih nosi 20 bodova izuzev ekonomske pozicije i izvoza koji nose po 15 bodova.

Ukupno je moguće dobiti 90 bodova, a 10 bodova je rezervisano za kompanije s područja Kantona Sarajevo.

Podsjetio je kako je centralni događaj za promociju svake zemlje učesnice 18. decembra, kada će biti održana zvanična ceremonija i kulturno-umjetnički program.

Planirana je i organizacija country business briefinga kojim će privrednici iz BiH imati dodatnu mogućnost predstavljanja.

Poručio je kako će se na poziv u vezi s Expoom moći prijaviti poduzetnici iz cijele BiH.

Svi privrednici iz BiH imat će na raspolaganju usluge organizatora i predstavnika BiH u kontekstu povezivanja s potencijalnim partnerima i investitorima.

Više podataka o javnim pozivima dostupni su na stranici Ministarstva privrede KS.

Poduzetnici iz BiH dobili su priliku da se predstave na najvećem svjetskom sajmu EXPO Dubai 2020, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nakon što je Vlada KS odlučila preuzeti obaveze organizacije njihovog nastupa na izložbi koja traje do 31. marta 2022. godine.

Na sajmu učestvuju 192 zemlje koje u njemu vide šansu za poslovne prilike i privlačenje investicija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here