Javne ličnosti u BiH tuže Tegeltiju, Gudeljević, Novalića i Mandića

0
331
Foto: Ilustracija

Veliki broj javnih ličnosti u BiH, na čelu sa doktorom Bakirom Nakašom, podnio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Zorana Tegeltije, Ankice Gudeljević, Fadila Novalića i Vjekoslava Mandića, a zbog postojanja osnova sumnje da u periodu od 18.9.2020. godine do 18.3.2021. godine nisu osigurali vakcine potrebne za imunizaciju stanovništva.

Neblagovremenim osiguranjem vakcina Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije povrijedili su i ugrozili pravo na život i zdravlje građana BiH. Pored toga, zakonima je utvrđeno da su Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo zdravstva Federacije nadležni za oblast zdravstva odnosno zdravstvene zaštite stanovništva”, navodi se u obrazloženju prijave.

“Očekivali smo da će nadležni u sklopu svojih dužnosti osigurati dodatne količine pored onog Covaxa i Gavi programa koji su potpisali i platili. Međutim, to se nije desilo. Jednostavno, broj novozaraženih, broj oboljelih, broj umrlih je pokazao da je napravljen propust i da neko za to treba da snosi odgovornost”, poručuje Nakaš.

A odgovornost, između ostalih, trebalo bi snositi i Vijeće ministara BiH, ali i Vlada Federacije. Od septembra prošle godine do dana podnošenja prijave, Vijeće ministara BiH održalo je 19 vanrednih i 14 redovnih sjednica, a ni na jednoj nisu raspravljali o direktnoj nabavci vakcina. Nije ni Vlada Federacije BiH.

“Da li su oni koju su preuzeli vlast svjesni toga da se sa preuzimanjem vlasti preuzima i odgovornost u istom paketu. Onaj ko ne radi mora odgovarati zato što ne radi ili ako ne radi kako treba ili ako radi kako ne treba. Mi kao građani imamo pravo zahtijevati odgovornost”, poručuje sociolog Esad Bajtal.

Za nenabavku vakcina krive su vlasti, a posljedice toga će plaćati i ekonomija, kaže ekonomski analitičar Žarko Papić: “Mi sada ne možemo ulaziti u analizu koliko ljudi je umrlo kada su se vakcine mogle nabaviti prije 3 mjeseca, ali to direktno plaća ekonomija. Dakle, nestaju kvalifikovani ljudi. Pa – koliko je doktora umrlo zbog posljedica pandemije?”.

Da je vakcina stigla polovinom januara, kako je prvobitno i najavljeno, možda bi i život mnogobrojnih ljekara, koji su preminuli od zaraze pokušavajući je prevenirati kod pacijenata, bio sačuvan. A možda ni BiH ne bi bila deveta država na svijetu po broju smrtnih slučajeva na 1.000 stanovnika, smatraju potpisnici krivične prijave.(ftv,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here