Javne kuhinje u BiH hrane oko 19.000 osoba, redovi su svakim danom sve duži

Hamza Ovčina iz Tuzle samo je jedan od blizu tri hiljade korisnika Merhametove Narodne kuhinje “Imaret”, najveće u Bosni i Hercegovini

javne kuhinje bih statistika korisnici
Javna kuhinja u Tuzli (Foto: Arhiva/D. Zabuš)

Broj gladnih i onih koji ovise o pomoći drugih u Bosni i Hercegovini iz mjeseca u mjesec sve je veći.

Enormna poskupljenja osnovnih životnih namirnica brojne su dovela do granice siromaštva, do situacije da sebi ili porodici ne mogu osigurati ni jedan topli obrok, a da je takvih sve više, tvrde iz javnih kuhinja koje svakodnevno dobivaju nove zahtjeve za pomoć.

Dostava na kućni prag

Hamza Ovčina iz Tuzle samo je jedan od blizu tri hiljade korisnika Merhametove Narodne kuhinje “Imaret”, najveće u Bosni i Hercegovini. Mjesečni prihodi su mu manji od minimalnih. “Mjesečno dobijam 180 maraka i to je sve što imam, nemam nikakvih drugih prihoda. Eto, i kada pogledate ono što treba, davanja, što će ostati? A dug je mjesec” – ispričao je Hamza za FTV.

U ovoj kuhinji obroci se pripremaju i dijele korisnicima na 22 punkta u Tuzli, Lukavcu, Gračanici i Kalesiji. Broj korisnika svakodnevno se povećava, a u toj narodnoj kuhinji pripremaju se i obroci za nekoliko stotina starijih korisnika kojima se hrana, zbog nemogućnosti dolaska, dostavlja na kućni prag. – Na početku ove, 2023. godine imali smo 2600 korisnika, a sada ih imamo 2840, što dovoljno govori koliko je taj broj povećan u odnosu na početak godine – objasnila je za FTV Mensura Husanović, direktorica Regionalnog odbora Merhameta Tuzla.

U Lukavcu već pet godina radi i Dječija narodna kuhinja, jedina takve vrste u BiH, iza koje stoji Udruženje altruista “Ruke prijateljstva” i u kojoj se, uz pomoć donatora, pripremaju obroci za više od tri stotine korisnika. Javne kuhinje i u drugim gradovima BiH imaju pune ruke posla. I u Banjoj Luci se svakodnevno u jednoj od javnih kuhinja pripremi između 600 i 800 obroka, dok vikendom broj pripremljenih obroka prelazi 1000. Jedan od problema s kojim se susreće ova javna kuhinja u Banjoj Luci su poskupljenja, što se odražava na njen rad.

“Svakim je danom sve više korisnika. Mi pokušavamo odgovoriti na potrebe svih ljudi, ali nekada, zapravo, i ne možemo”, kazao je za FTV Miroslav Subašić, osnivač i voditelj javne kuhinje Mozaik prijateljstva Banja Luka.

Nagla i visoka poskupljenja osnovnih životnih namirnica brojne su i u Mostaru natjerala pomoć potražiti u Narodnoj kuhinji.  “Imamo znatno povećanje zahtjeva od ljudi koji žive u prigradskim naseljima. Snalazimo se tako što ima dobrih ljudi, a još uvijek imamo i donacija. Nekako preživljavamo, krpamo se iz mjeseca u mjesec”, objasnio je za FTV Damir Džemat, upravnik Narodne kuhinje Crvenog križa Mostar.

Jedna od korisnica ove Narodne kuhinje, kojoj svaka pomoć dobro dođe, je i Jasmina Numić.

“Šta god daju, djeca će jesti. Ne nosim samo sebi hranu, ponesem i drugima da i oni jedu, da imaju barem hljeba, hljeb je zakon”, ispričala je Numić.

Koliko je zapravo gladnih u BiH, teško je procijeniti, no, prema procjenama, oko 19.000 osoba po svoj obrok svakodnevno dolazi u neku od 57 javnih kuhinja u BiH. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *