Jasmila Žbanić dobitnica Woman in Cinema Award

Bosanskohercegovačka rediteljica i scenaristica Jasmila Žbanić dobitnica je još jedne nagrade za svoj rad – Women in Cinema Award – WiCA.

Nagrada je uručena rediteljici Žbanić jučer u Veneciji na 78. Venecijanskom film festivalu uz prisustvo umjetničkog direktora festivala Alberta Barbere, saopćila je Deblokada.

U obrazloženju svoje odluke WiCA navodi:

– Sa ovom nagradom odajemo Vam priznanje za vaš neosporni talenat i dostignuće kao rediteljice i scenaristice. Vi ste unijeli svoj senzibilitet u svaki film za koji ste napisali scenario i koji ste režirali, i na taj ste način uspjeli istražiti cijeli spektar ženskih psiha. Vi ste svaku od različitih i detaljno predstavljenih žena koje ste kreirali uspjeli pretočiti u nezaboravne likove i publici ponuditi portrete izuzetnih žena: slobodnih i samoostvarenih.

Nagrada Women in Cinema Award – WiCA je nagrada koju dodjeljuje grupa žena novinarki vođenih strašću prema filmu i osnaživanju žena. WiCA je inicijativa pokrenuta kako bi se odala počast ženskim talentima u svijetu nacionalnih i internacionalnih kinematografija: glumicama, rediteljicama, autoricama, scenaristicama, producenticama i filmskim radnicima. Mada je usredsređena na žene, cilj WiCA-e je da slavi i reditelje koji su u fokus svojih priča stavili žene ili su im pružili podršku u procesu razvoja i produkcije njihovih filmova, te su time dali doprinos našoj svakodnevnoj borbi za rodnu jednakost.

Nagrađuju se ličnosti iz kinematografije i srodnih umjetnosti koje predstavljaju različite kulture, pri čemu se posebna pažnja posvećuje društveno angažiranim ličnostima. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *