Japanska princeza Mako udaje se i odriče se statusa

Japanska princeza Mako (29) u oktobru se udaje za vjerenika Keija Komuroa (29) zbog čega će ostati bez statusa člana carske porodice, prenosi Anadolu Agency (AA).

Japanska novinska agencija Kyodo, pozivajući se na izvore bliske Vladi, javlja da će vjenčanje biti organizirano tokom oktobra, te kako će Mako nakon vjenčanja napustiti carski dvor.

Članovi japanske carske porodice nemaju pasoše. Stoga će se Mako sa građanskim statusom prvo prijaviti za registraciju porodice zajedno sa svojim bračnim partnerom.

Prema zakonima koji su na snazi ​​u Japanu, žena iz carske porodice koja se uda za civilnog građanina gubi svoj kraljevski status.

Mako, najstarija kćerka japanskog prestolonasljednika Fumihita i bratična cara Nurihita, prva je princeza Japana koja će se nakon Drugog svjetskog rata udati bez tradicionalne carske svadbe.

Princeza Mako i Kei su se upoznali na Univerzitetu u Tokiju 2012. godine, a planiraju zajednički život u Sjedinjenim Američkim Državama.

Shodno monarhističkim pravilima u Japanu, članovi carske porodice gube status i privilegije kada se udaju za nekog ko nije iz porodice, ali dobija novčanu otpremninu u iznosu od 1,35 miliona dolara. Japanski mediji javljaju da Mako vjerovatno neće prihvatiti ni otpremninu.

Mako i Kei su dvije godine odgađali svadbu zbog duga kojeg je Keijeva majka imala prema svom bivšem vjereniku, ali čini se da su ti dugovi sada riješeni.

Japanski prestolonasljednik Fumihito krajem prošle godine je kćerki dao dozvolu da se uda za svog izabranika.

“Odobravam njihov brak. Ustav nalaže da će se brak zasnivati na obostranom pristanku njih dvoje. Ako je to ono što oni stvarno žele, ja kao roditelj to poštujem”, rekao je Fumihito.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *