Jake kiše u Sloveniji: More se izlijeva, čuju se sirene, rastu vodostaji rijeka…

Hidrolozi predviđaju da će rijeke na zapadu zemlje početi rasti, a u narednim satima se očekuje porast vodotoka i u drugim dijelovima zemlje

Zbog visoke razine mora oglasile su se sirene u Piranu i Izoli

Zbog obilne kiše koja je zahvatila Sloveniju, Agencija za okoliš izdala je za velik dio zemlje crveno upozorenje.

Najviše oborina do jutra je palo u sjevernom Primorskom, ali i sada se stvaraju pojasi jačih oborina, piše N1 Slovenija.

Hidrolozi predviđaju da će rijeke na zapadu zemlje početi rasti, a u narednim satima se očekuje porast vodotoka i u drugim dijelovima zemlje. Smanjenje oborina se očekuje prema kraju dana.

Zbog visoke razine mora oglasile su se sirene u Piranu i Izoli.

More je, kao što je i prognozirano, počelo plaviti već u jutarnjim satima, a najveća plima tek se očekuje. Cesta koja vodi prema Piranu je zatvorena. Mještani su se već pripremili pa su postavili i branu od vreća i dasaka koja bi trebala spriječiti prodor vode.

N1 Slovenija piše kako uvjeti u Piranu nalikuju onima iz 2019. kada je zbilježena druga najviša razina mora u posljednjih 50 godina. Arso (Agencija za okoliš Republike Slovenije) je prognozirao da se plavljenje mora očekuje između 6 i 11 te da će za najviše plime razina mora doseći 350 cm. More bi moglo poplaviti i u večernjim satima, a plavljenje se očekuje i sutra.

U strahu si i stanovnici Savinje, iako tamo nema obilne kiše. Još uvijek se sjećaju kolovoških poplava. Mnogi su danas ostali kod kuće, nisu išli na posao, kako bi mogli biti spremni u slučaju da voda ponovno dođe do kuća.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *