Jagode vam brzo istrunu? Uz ovaj sastojak ostat će svježe čak tri sedmice

Pomiješajte bijelo sirće s vodom u omjeru 1:3 te potopite jagode na nekoliko minuta. Nakon toga, nježno ih posušite i spremite u hermetički zatvorenu posudu u frižideru
trik kako da vam jagode ubrzo ne istrunu i ostanu svjeze cak i do tri sedmice
Jagode prelivene bijelim sirćetom zadržat će svježinu i do tri sedmice (Foto: Ilustracija)

Jagode su omiljeno sezonsko voće mnogih. Međutim, njihov vijek trajanja je veoma kratak te su sklone brzom truljenju.

Sigurno ste primijetili koliko se brzo jagode mogu pokvariti nakon što ih kupite. Međutim, postoji jedan trik koji će vam pomoći da produžite njihovu svježinu, a sve što vam treba je bijeli ocat.

Autorice Ariel Klein i Samantha Leffler iz Real Simplea otkrili su ovaj trik koji može produžiti svježinu jagoda i do tri sedmice.

Pomiješajte bijelo sirće s vodom u omjeru 1:3 te potopite jagode na nekoliko minuta. Nakon toga, nježno ih posušite i spremite u hermetički zatvorenu posudu u frižideru.

Bijelo sirće je popularno sredstvo za konzerviranje zahvaljujući svojoj ‘octenoj kiselini’ – tvari koja sirćetu daje polarizirajući, oštar miris. Kada se voće i drugo povrće stavi u njega, njihova kiselost se također povećava i svi preostali mikroorganizmi se ubijaju u tom procesu.

Bijelo sirće djeluje tako što povećava kiselost voća, što sprječava rast plijesni i produžuje svježinu. Ako vam ocat nije po volji, možete jednostavno zamrznuti jagode.

Mogu se držati u zamrzivaču čak 10 do 12 mjeseci i brzo odmrznuti u hladnoj vodi. Tako ćete uvijek imati svježe jagode za smoothieje ili kao dodatak jogurtu ili žitaricama. (tl)

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *