Izvoz namjenske industrije BiH za 11 mjeseci 263 miliona maraka

Izvoz namjenske industrije BiH u 11 mjeseci ove godine iznosio je 263 miliona maraka, što je za 8,3 posto više u odnosu na isti period 2021. godine, prenosi Faktor.

Na sastanku članova Grupacije namjenske proizvodnje pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) razmatrana je analiza vanjskotrgovinske razmjene naoružanja i vojne opreme i istaknuto da samo nekoliko kompanija koje čine ovaj sektor ostvaruje odlične rezultate.

Procjena je da će se u 2022. godina zabilježiti jednaki rezultati kao i u prethodnoj godini. Vodeća izvozna tržišta bila su SAD (64 miliona KM), Saudijska Arabija (52 miliona KM), Turska (42 miliona KM), Srbija (16 miliona KM) i Poljska (14 miliona KM). Kao i proteklih godina, najviše smo izvozili municiju za vojno oružje, revolvere i pištolje (70 posto), prenosi Faktor.

Nakon podnesenog izvještaja o radu Grupacije u proteklom periodu, članovi su razmatrali prijedloge za rad Grupacije u 2023. godini. U fokusu iznesenih prijedloga bila je redukcija administrativnih barijera i unapređenje poslovnog ambijenta, kao i prijedlozi za izvozno promotivne aktivnosti zajedničkih sajamskih nastupa pod naslovom “Defence industry of Bosnia and Herzegovina”. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *