Izraelska vojska: Kopneni napad na Gazu odgođen do dolaska novih američkih snaga

Dok Izrael već nekoliko dana nagovještava mogućnost kopnene operacije u Gazi, izraelska vojska nastavlja nemilosrdne zračne napade na Pojas Gaze, javlja Anadolija
Izrael, Gaza, rat
Izraelske kopnene snage već su u pojasu Gaze, tvrde agencije (Foto: Ilustracija, Anadolija)

Izrael je odlučio “odgoditi kopneni rat” u Gazi čekajući dolazak dodatnih američkih snaga u regiju, objavio je u ponedjeljak radio izraelske vojske.

– Sjedinjene Američke Države prenijele su Izraelu svoju namjeru da rasporede dodatne američke snage na Bliskom istoku, spremne za kopnenu operaciju zbog zabrinutosti zbog eskalacije iranskih napada na njegove snage u regiji – navedeno je u izvještaju.

Američki državni sekretar Antony Blinken u nedjelju je izjavio da Sjedinjene Američke Države “očekuju eskalaciju rata između Izraela i Hamasa zbog umiješanosti iranskih opunomoćenika”.

– Izraelski dužnosnici naglašavaju da to nije jedini razlog za odlaganje operacije, u igri su i drugi faktori, kao što je jačanje operativne spremnosti snaga, kao i traženje rješenja za pitanje zarobljenika i potencijal za dodatne sporazume o njihovom oslobađanju – rekao je Blinken.

Dok Izrael već nekoliko dana nagovještava mogućnost kopnene operacije u Gazi, izraelska vojska nastavlja nemilosrdne zračne napade na Pojas Gaze, javlja Anadolija.

Izrael bombarduje Gazu od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra te je cijelu enklavu stavio pod blokadu, ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština. Izraelska vojska nastavila je intenzivne zračne napade na Gazu u kojima su uništili cijele četvrti.

Prema dosadašnjim podacima, najmanje 4.651 Palestinac, uključujući 1.873 djece, ubijen je u izraelskim napadima na Gazu. Neodređeni broj ljudi zarobljen je ispod ruševina. (a)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *