Izrael i Hamas postigli dogovor o nastavku primirja i prekida vatre

Inače, do posljednjeg sata bila je upitna perspektiva produžetka primirja, nakon što dvije strane nisu uspjele da se dogovore oko novog spiska Izraelaca koji će biti pušteni iz Gaze

postignut dogovor izmedju izraela i hamasa o nastavku primirja i razmjene taoca i zarobljenika
Dogovoren nastavak primirja u pojasu Gaze (Foto: Arhiva)

Izraelska vojska je upravo objavila da će se primirje s Hamasom nastaviti “u svjetlu napora posrednika da nastave proces oslobađanja talaca i shodno uslovima sporazuma”.

Također, druga strana, odnosno Hamas, složili su se da će produžiti primirje i nakon sedmog dana od dana stupanja na snagu sporazuma koji je prije desetak dana postignut.

Inače, do posljednjeg sata bila je upitna perspektiva produžetka primirja, nakon što dvije strane nisu uspjele da se dogovore oko novog spiska Izraelaca koji će biti pušteni iz Gaze.

Osim toga, postojale su određeni navodi političkih zvaničnika u Izraela u Zapadnim zemljama da bi primirje moglo biti okončano i borbe nastavljene.

Kao što je već poznato, šestodnevna obustava borbi u Gazi trebala je biti okončana u četvrtak u sedam ujutro po lokalnom vremenu (pet sati ujutro po GMT) i nakon oslobađanja grupe od 16 talaca koje Hamas drži u srijedu navečer u zamjenu za 30 palestinskih zatvorenika.

Ipak, nakon zvaničnih potvrda i IDF-a i Hamasa, primirje se nastavlja i u narednim danima. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *