Izmjena Pravila igre: Golman može dijelom stopala biti i iza linije

Međunarodni bord FIFA posegnuo je i ovog ljeta za revizijom Pravila igre.

Izmjene su minimalne, više se radi o usaglašavanju teksta sa prethodnim izdanjima.

Definisane promjene stupiće na snagu 1. jula 2022.

Jedan od paragrafa usaglašen je i sa modernim tokovima, definisanim u situaciju pandemije virusa korona.

PRAVILO 3 – Igrači: dodatne zamjene za takmičenja na vrhunskom nivou

Privremeni amandman koji je uveden u Pravila igre nastavkom fudbalskih takmičenja 2020. godine u toku pandemije Kovida 19 dozvoljavao je ekipama da vrše tokom utakmice po pet zamjena u tri prekida igre radi obavljanja zamena (poluvreme nije ulazilo u taj broj).

Od 1. jula 2022. ne radi se više o amandmanu, pošto je sistem sa pet zamjena u tri prekida postao sastavni dio Pravila igre.

PRAVILO 8 – Početak i nastavak igre: bacanje novčića

Izričito je naglašeno da sudija baca novčić radi žrijeba kako bi omogućio ekipama da biraju strane i početni udarac.

PRAVILO 10 – Određivanje ishoda utakmice: zvanična lica utakmice

Dodatno pojašnjenje da zvaničnom licu ekipe može biti pokazan žuti, ili crveni, karton tokom udaraca sa tačke za kazneni udarac.

PRAVILO 12 – Prekršaji i nesportsko ponašanje: igra rukom golmana

Nema izmjene – u pitanju je dodatno objašnjenje (do sada u Pravilima igre nije decidirano pisalo da je golman izuzet iz ovog tumačenja), da je vratar – golman izuzet iz situacija kod prekršaja igranja lopte rukom u kaznenom prostoru u odeljku “Spriječavanje pogotka ili očigledne prilike za postizanje pogotka”, s obzirom na činjenicu da je golmanima dozvoljeno igranje lopte rukom u kaznenom prostoru.

PRAVILO 12 – Prekršaji i nesportsko ponašanje: napuštanje terena za igru kako bi se učinio prekršaj nad stranim tijelom

U slučaju prekršaja nad stranim tijelom (skupljač lopti, fotoreporter, ne i lica koja se nalaze upisana u protokol), u terenu ili van terena, biće dosuđeno spuštanje lopte. Ukoliko, međutim, igrač napusti teren za igru bez dovole sudije, kako bi načinio prekršaj nad stranim tijelom, biće dosuđen indirektan slobodan udarac i to na liniji terena za igru gde je igrač napustio teren za igru.

PRAVILO 14 – Kazneni udarac: položaj golmana

U prethodnim izdanjima Pravila igre golman je morao, prilikom izvođenja kaznenog udarca, da ima najmanje deo jednog stopala na ili iznad linije u vratima. Ovom izmjenom golmanima je dozvoljeno da, osim na, ili iznad linije, dijelom jednog stopala budu i iza linije vrata (gola).

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *