Izložbe grafika Virgilija Nevjestića iz Tuzle putem kanala You Tube i Flickr

0
419

HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla će u suradnji s Franjevačkim samostanom u Tuzli upriličiti online izložbu grafika Virgilija Nevjestića.

Riječ je o grafičaru, slikaru i pjesniku impresivne biografije rođenome u Hercegovini, u selu Kolo kod Tomislavgrada 1935. godine. Nevjestić je 1963. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1967. sudjeluje na V. biennalu grafike mladih u Parizu i taj će grad odabrati za mjesto u kojemu će živjeti, raditi i djelovati narednih 40 godina. Od Ministarstva kulture Francuske dobit će atelje na Montparnasseu u kojem će vrijedno i predano raditi do svoje smrti. Ubrzo počinje izlagati po različitim galerijama u gradu, a nakon prve samostalne izložbe 1972. godine bit će proglašen najboljim grafičarom u Parizu. Nekoliko godina poslije počet će raditi na Francuskom institutu za restauraciju umjetničkih djela, a ubrzo će postati i voditelj instituta. Nakon toga će nastaviti bilježiti brojne druge uspjehe i dostignuća te će ostaviti dubok trag u francuskim i europskim umjetničkim krugovima. Da je riječ o iznimnoj umjetničkoj duši svjedoči i činjenica da je pisao i pjesme koje je ilustrirao vlastitim crtežima. Virgilije Nevjestić je umro 25. kolovoza 2009. godine u Parizu.

Izložba, koja nosi naziv Hommage Virgiliju Nevjestiću, bit će realizirana u suradnji sa obitelji Nevjestić i Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica Livno.

Nažalost, zbog trenutačnoga stanja sa pandemijom korona virusa, izložba neće biti otvorena za javnost u klasičnome smislu, ali za sve zainteresirane tuzlanski Napredak i Franjevački samostan pripremit će virtualno razgledavanje putem društvenih platformi YouTube i Flickr. (ik)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here