Izložba umjetnika iz Francuske i BiH “(a) political landscape”

Autorica izložbe je francuska vizualna umjetnica Camille Bleu-Valentin kojoj je ovo druga posjeta Art Centru u Gračanici

0
235
izlozba_gracanica
Plakat izložbe u Gračanici (Foto: Kontrast)

U Art Centru u Gračanici (ACG) jučer je u sklopu projekta Međunarodna umjetnička rezidencija postavljena izložba “(a)political landscape” devet umjetnika iz Francuske i Bosne i Hercegovine: Camille Bleu-Valentin, Daphné Boussion, Capucine Lageat and Antonie Perroteau, Marjorie Le Beree, Chiare Pagano, Maka Hubjera, Mladena Miljanovića i Bojana Stojčića.

Autorica izložbe je francuska vizualna umjetnica Camille Bleu-Valentin kojoj je ovo druga posjeta Art Centru u Gračanici (ACG) u sklopu umjetničkog rezidencijalnog boravka.

Svečano otvaranje izložbe bit će upriličeno u subotu 17. 7. 2021. u 19h u galerijskom prostoru ACG na adresi: Ahmed paše Budimlije, bb, Gračanica.

Projekat Međunarodna umjetnička rezidencija sastoji se od četiri aktivnosti: rezidencijalni boravak u Gračanici, organizacija grupne izložbe, kreativna radionica za učesnice, edukativno-istraživački obilazak spomenika srednjovjekovne Bosne.

Projekat uz ACG provodi Udruženje za kulturu Kontrast čiji osnivači rade na tome da se ovakvi programi međunarodnih umjetničkih rezidencijalnih boravaka prošire i na druge manje gradove u BiH kako bi se umjetnici iz drugih država i gradova upoznali s novim praksama mladih bh. umjetnika, razvijali inkluzivne umjetničke prakse, a također se upoznali sa bogatom kulturnom baštinom Bosne i Hercegovine

Pozivaju se i bh. umjetnici koji bi bili zainteresirani otvoriti vrata svog ateljea tijekom ovakvih programa. Također, pozivaju se i institucije, organizacije i fondacije koje bi bile zainteresirane biti partner ovakvih rezidencija u budućnosti (Udruženja za kulturu Kontrast: udruzenje.kontrast@gmail.com).

Organizatori pozivaju zainteresirane učesnice s područja Gračanice i okoline da se prijave za učešće u kreativnim radionicama. Učesnice će imati priliku istražiti svoj odnos s bliskim krajolikom. Radionice uključuju stvaranje slika pomoću print metoda sitotisak i cijanotip, primjena ovih tehnika biti će povezana s izložbom “(a)political landscape”, a rezultat će biti plavi otisci. Prethodno iskustvo nije potrebno.

Sav materijal će dobiti na dan radionica. Radionice će se održati u četvrtak sa početkom u 17:30 i u subotu sa početkom u 10:00 sati u prostorima Art Centra u Gračanici (ACG) na adresi Ahmed paše Budimlije, bb. Za sve informacije kontaktirajte nas porukom putem društvenih medija: @artgracanica i @kontrast.udruzenje

Projekat Međunarodna umjetnička rezidencija provodi Udruženje za kulturu Kontrast u saradnji s internacionalnom međunarodnom inicijativom ACG uz sponzorstvo i podršku grada Saint-Nazaire i slikarice Mirele Kulović iz Bostona, suosnivačice Udruženja za kulturu Kontrast i inicijatorice ove ideje, navode organizatori. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here