Izložba “Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945. – 1970.” postavljena u knjižari Buybook

0
122
izlozba filmski plakati fondus filmski centar srbije tragovi jednog vremena postavka sarajevo
Izložba je postavljena u okviru programa Festival u centru

Filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije predstavljeni su na izložbi “Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945. – 1970.” u knjižari Buybook u Radićevoj ulici, prenosi Klix.ba

Na izložbi se može vidjeti preko 50 plakata nastalih 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka i predstavljaju značajna djela jugoslovenske kinematografije, kao što su “Skupljači perja”, “Kad budem mrtav i beo”, “Marš na Drinu”, “Rani radovi”, “Kapetan Leši” i drugi.

Institut za film, koji je preteča Filmskog centra Srbije, sačuvao je i očuvao vrijedna djela grafičkog i primijenjenog dizajna SFRJ, koji mogu biti zanimljivi ne samo poznavaocima filma, dizajnerima, historičarima umjetnosti i likovnim stručnjacima, već i široj publici, piše Klix.ba.

Prema riječima Gorana Matića, direktora FCS-a, radovi su odabrani po kvalitetu, autorima, značaju filmova i po tome koliko su rijetko izlagani.

Izložba “Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945. – 1970.” postavljena je u okviru programa Festival u Centru, a može se pogledati svakim danom od 12 do 22 sata. Izložba će ostati postavljena do 12. septembra 2022.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here