Izglasan Zakon: Federacija BiH dobija registar pedofila

Zakon između ostalog podrazumijeva da osuđeni počinioci ne mogu prilaziti školama ili manifestacijama gdje se okupljaju djeca i maloljetni
parlament fbih usvoji zakon o registru pedofila
Parlament FBiH (Foto: Arhiva)

Osim vanrednu sjednicu na kojoj su odobreni federalni budžet i drugi akti, Dom naroda je danas održao i redovnu sjednicu, u čijem je toku usvojen federalni zakon koji je odranije kolokvijalno u javnosti nazvan “zakonom o registraciji osuđenih pedofila”.

Puni naziv ovog akta je Zakon o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine, prenosi Faktor.

Zakon propisuje formiranje policijskog registra o počiniocima krivičnih djela ove vrste, obavezu školama i drugim institucijama u čijem je djelokrugu rad s djecom i maloljetnicima da prije upošljavanja novih kadrova provjere jesu li imena kandidata u ovom registru.

Također, Zakon podrazumijeva da osuđeni počinioci ne mogu prilaziti školama ili manifestacijama gdje se okupljaju djeca i maloljetni, kao i da se moraju javljati policiji ako mijenjanju boravište, a ako putuju izvan mjesta boravka, moraju naznačiti gdje idu i koliko se namjeravaju zadržati.

Za usvajanje ovog zakona je glasao 61 delegat, 10 je bilo suzdržano, a niko nije glasao protiv. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *