Izetbegović i Čović za Mostar trebaju da odgovaraju, a ne da se o njemu dogovaraju

0
534

Bakir Izetbegović i Dragan Čović jučer su se sastali u zgradi Delegacije EU s predstavnicima međunarodne zajednice. Jedna od tema bila je i održavanje lokalnih izbora u Mostaru. To je komentarisala Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke.

“Prema presudi Evropskog suda za ljudska prava mi imamo još mjesec dana roka da se rješenje za Mostar nađe u Parlamentu BiH. Ako se to ne desi, Ustavni sud BiH će riješiti stvar. Zbog te činjenice zaista je nadrealan jučerašnji maratonski sastanak predstavnika Međunarodne zajednice s dvojicom etno vođa.

Ovim pregovorima im daju legitimitet i izdižu ih iznad institucija ove zemlje, samim tim diskreditirajući jednu od svojih najvažnijih institucija – Evropski sud za ljudska prava, koji je jasno dao do znanja da izbori u Mostaru nisu plod dobre volje i dogovora pojedinaca nego neosporivo pravo građana i građanki Mostara koje im mora biti garantovano.

Posebno je frustrirajuće gledati kako oni koji su od Mostara napravili ‘Grad-slučaj’, oni koji su krčmili naš novac, uništavali i pljačkali zajedničko dobro, sad ih se eto moli i vrši pritisak da se dogovore. SDA i HDZ trebaju odgovarati za Mostar a ne biti faktor u dogovorima!

Neprihvatljivo je da nam nakon 10 otetih godina demokratije, kroz kalkulantska rješenja koja samo njima odgovaraju, otmu čak i mogućnost da nakon svega napravimo iskorak, da gradimo bolji i drugačiji Mostar! Pozivamo Međunarodnu zajednicu da ne bude saučesnik u ovoj političkoj igri. Ne pomaže se Mostarcima i Mostarkama tako što se prihvataju HDZ/SDA pravila igre.”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here