Izdvojeno mišljenje: Neki ni sijalicu ne znaju promijeniti, a pričaju o skladištenju plina!

Da bi se mogao skladištiti mora se izgraditi cjevovod za njegov transport. Potom se mora izgraditi cjevovod za distribuciju, odnosno, odvod do kupaca

0
300
O skladištenju plina najmanje pričaju stručnjaci iz te oblasti, a najviše neznalice za dnevno političke i predizborne svrhe (Foto: Arhiva)
Ibrahim Kurtalić, Tuzla: Pustimo stručnjake neka iznesu svoj sud (Foto: Facebook)

Skladištenje plina u tetimi ponovo je predizborhna tema u Tuzli. Uglavnom komentarišu laici, a oni koji iole poznaju ovu problematiku, bivaju zasuti kontra argumentima koji su sve samo ne – stručni.

Stoga, prenosimo mišljenje Ibrahima Kurtalića, objavljeno na ovu temu na Facebooku.

Poštovani sugrađani,

o opasnostima skladištenja plina pod zemljom pričaju ljudi koji malo ili nimalo poznaju tu tehnologiju. Neki od njih sijalicu ne znaju promjeniti. Oni se boje i odbacuju, a ne znaju zašto.

Mnogi od nas koriste plinske boce za štednjake u našim domovima, neki voze auta na plin, neki se griju plinom iz čeličnih cisterni koje su locirane uz kuće u naseljima. Naravno, za skladištenje i korištenje plina mora se poštovati procedura i koristiti propisana oprema.
Pa i struju, benzin, naftu … ako koristimo mimo procedure i bez propisane opreme dovodimo se u opasnost.

Plin bez problema koriste afrički, azijski, američki, evropski građani i neka plemena bez plamena. Naši domorodci plaše građane zato što imaju svoje biznise, a u ovaj se neće moći ugraditi.

O skladištenju plina najmanje pričaju stručnjaci iz te oblasti, a najviše neznalice za dnevno političke i predizborne svrhe (Foto: Arhiva)

Dakle, btno je reći da se plin ne bi skladištio u šupljine ispod grada, no u kaverne u koje su na Tetimi, u majevičkim šumama. Da bi se mogao skladištiti mora se izgraditi cjevovod za njegov transport. Potom se mora izgraditi cjevovod za distribuciju, odnosno, odvod do kupaca.

To nam je prilika da se i naš Kanton konektuje na gasovod, te bi dobili prilika da smanjimo aerzagađenje. Zato bi uslov skladištenja morala biti i naša konekcija.

Rudnik soli bi profitirao od zakupa skladišta, te povećao profit. NEKA STRUKA RADI SVOJ POSAO! (Ibrahim KURTALIĆ, Facebook)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here