Izdvojeni komentar: Sindrom Milana Bandića u Tuzli

2
1841

OKO sto hiljada Tuzlaka svakodnevno ispušta kanalizaciju u otvoreni kolektor kroz centar grada. Isti broj Tuzlaka se svakodnevno guši u dimu i smogu. Putevi na području grada izvan strogo urbanog centra su katastrofa. Određena područja (ne tako mala) nemaju pristup pitkoj vodi. Industrijske zone najavljivane na velika zvona su prazne, pogotovo ako ih uporedimo sa nekima u Gračanici, Tešnju, Vitezu, Srebreniku i Gradačcu.

Vođstvo ovog grada najavljuje neke bajne i utopijske centre tipa “kristaliko” koje su arhitektonsko čudovište potpuno neprimjereno ovoj sredini, koje će dodatno opteretiti nerazvijenu komunalnu infrastrukturu tipa kanalizacije, grijanja vode, dodatno spriječiti cirkulaciju zraka i doprinijeti zagađenju okoline.

Dubai u Tuzli – Crystalico: Bolesna mašta ili realnost?

Ovo je sve rezultat potpuno pogrešne politike razvoja grada. Umjesto strategije ravnomjernog razvoja, koji bi omogućio opstanak ljudi i u ruralnim sredinama, mi imamo stalno gomilanje novih stanovnika u centar, te stvaranje urbane sirotinje koja nema gdje raditi i zarađivati za svoj život. Istovremeno kao veliki strateški projekti najavljuju se na sva zvona sređivanje nekih stepenista na banji, uređenje dva parka popravak neke fontane – sve je to u redu ali to spada u redovnu djelatnost komunalnih službi.

Jedan ovakav projekat zaslužuje veliku javnu raspravu prije bilo kakve odluke ali izgleda da to nije u interesu grada.

Da rezimiram – gradska vlast nam je “debelo odlijepila od stvarnosti i realnosti” i potpuno pogrešno vodi grad. SINDROM MILANA BANDIĆA JE PRISUTAN I U TUZLI. (Z.R. Tuzla)

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here