Izdvojeni komentar: Pozivanje Grada i GV da iz budžeta spašava FK Slobodu je neozbiljno i neodgovorno

0
792

Na tekst vezan za objavljivanju izvještaja UO FK Slobode o poslovanju ovog kluba u četvrtom kvartalu minule godine, reagovao je u komentaru na FB i na našoj stranici biznismen i osoba iz tzv. realnog sektora, ujedno i član Naše stranke, Derviš Čičko, čiji komentar izdvajamo kao zaseban osvrt, uz želju da se analitički i na korektan način uključe i drugi naši čitaoci.

Smatramo da javna rasprava i sučeljavanje mišljenja svih kojima je klub na srcu, može doprinijeti da “projekat” spašavanja FK Slobode i dovođenje na “zelenu granu” uspije u cijelosti.

Evo šta o ovome kaže naš čitalac i saradnik, Derviš Čičko:

“Najprije to nije nikakav Poslovni izvještaj, nego je nepotpuni i nekonzistentni spisak saldo-dugovanja, nastalih po raznoraznim sumnjivim i dubioznim okolnostima Udruženja građana FK “Sloboda”, koji se na osnovu ponuđenog “papira” ne može uhvatiti ni za glavu, ni za rep. Očigledno je da dosadašnja aktivnost ovog UG nije bilo po važećim zakonima o finansijskom poslovanju, posebno najvažnijeg dijela, tj. onog koji tretira plaćanja poreza, te je ovaj cijeli dosadašnji period, period kriminogenih radnji utaje poreza i nelegalnih gotovinskih transakcija.

Konstatacija da će se UG odmah “dobrovoljno aktivirati u sistem PDV-a” je direktno inkriminiranje prethodnog rada, pošto je obaveza plaćanja indirektnih poreza striktno zakonska kategorija, a ne nečija dobra volja. Ovim gestom se otvara “Pandorina kutija” i šalje poziv da se, napokon, uvede u legalne okvire rada FK “Sloboda”, ali potrebno je znati da ćemo u tom slučaju tek saznati kolika su stvarna retroaktivna dugovanja po osnovu PDV-a, uz dodatne zatezne kamate itd. Suština “poslovanja” FK “Slobode” nije smiješna lista dugovanja, nego potpuno druga stvar, tj. način na koji su oni nastali, odnosno njegova “rashodovna strana”, koja će odmah indirektno pojasniti i “prihodovnu”.

Pozivanje Grada i njegovog Vijeća da finansijski iz budžeta “spašava” ovo “profesionalno udruženje građana”, na što se, potpuno neozbiljno i neodgovorno, Vijeće i usudilo, potpuno je van pameti i nezakonito trošenje javnog novca potpuno izvan legalne kontrole.

Takođe, nije do kraja jasna i transparentna poslovna uloga i JP “Stadion Tušanj” kao ključnog dijela organizacijsko-sportske podrške “Slobodi”. Besramno je “traženje” da se iz budžetske sirotinjske crkavice, prikupljene iz pretankih novčanika Tuzlaka, isplaćuje i po desetak hiljada KM mjesečno profesionalnim nogometašima i trenerima.

Naravno, bez potpunog, pravog poslovnog izvještaja nije uopšte pametno razgovarati o situaciji u FK”Sloboda”, a kamoli o daljnjem bacanju javnog novca u takvo “bure bez dna”. Gradski vijećnici imaju najmanje pravo na to. Jednostavno, profesionalnom sportu nema nimalo mjesta direktno u budžetu Grada, baš onoliko koliko ga ima u našim lokalpatriotskim, sportskim srcima.

Pravo, stvarno i efikasno spašavanje “svetinje” je na potpuno drugoj strani: privatiziranje i JPP. Sve drugo je aferaško umiranje na rate, a to niko ne želi ko voli i prati ovaj sportski klub, koji je i puno više od toga: ljubav je u pitanju”, mišljenje je Derviša Čička. (tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here