Izdata građevinska dozvola za izgradnju mosta na lokalitetu Zlača

Most „Zelenika“ je u izuzetno lošem stanju, a aktivnosti na rješavanju ovog problema traju već skoro deceniju
premijer tk irfan halilagic i ministrica prostornog uredjenja i zastite okolice adela ajsic predali nacelniku opcine banovici begi giticu dozvolu za izgradnju mosta na izletustu zlaca
Most prema izletištu Zlača već duže vrijeme nije u funkciji (Foto: D. Zabuš)

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić su danas načelniku općine Banovići Begi Gutiću uručili građevinsku dozvolu izgradnju mosta na rijeci Oskovi na lokalitetu izletišta Zlača.

Most „Zelenika“ je u izuzetno lošem stanju, a aktivnosti na rješavanju ovog problema traju već skoro deceniju. Već duže vrijeme preko ovog mosta se i ne saobraća, zbog čega su građani koji posjećuju Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ i hotel Zlača prinuđeni koristiti obilaznicu.

Nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona obećala svoju pomoć, a Općina Banovići na sebe preuzela obavezu da ishoduje svu dokumentaciju i dozvole, rješavanje ovog problema je sada već izvjesno.

Naime Ministarstvo je ranije donijelo Rješenje o lokacijskoj informaciji (urbanistička saglasnost) urađena je projektna dokumentacija, a današnjim izdavanjem i uručenjem građevinske dozvole stekli su se uslovi da se već sa građevinskom sezonom započne i sa radovima na rekonstrukciji.

Načelnik Banovića Bego Gutić je akcentirao da prostor Zaštićenog pejzaža Konjuh, odnosno planina Konjuh predstavlja veliki turistički potencijal, ne samo za Banoviće nego i cijeli Tuzlanski kanton..

Ukoliko želimo da razvijamo turizam moramo unaprijediti infrastrukturu, prije svega saobraćajnice i mostove. Neprohodnost ovog mosta je dugogodišnji problem na kojem smo intenzivno radili i sada je njegova rekonstrukcija samo stvar tehničke provedbe“, kazao je načelnik Gutić .

Detalj sa primopredaje dozvole u Vladi TK

Vlada TK je prošle godine osigurala 450.000 konvertibilnih maraka inicijalnih sredstava namijenjenih za realizaciju prve faze projekta izgradnje. Ove godine planiramo osigurati i nedostajuća sredstva za finalizaciju cijelog projekta koji je procijenjen na ukupno oko 800.000 KM. Projektom je planirano da se gradi most širine 2×3 metra sa dvije, u odnosu na kolovoz, izdignute pješačke staze širine 1,5 metara i biciklističkom stazom širine 2,5 metara. Njegovom izgradnjom stavit će se u funkciju putna komunikacija prema hotelu „Zlača“ koja već duže vrijeme nije u funkciji, zbog čega su građani prinuđeni koristiti obilaznicu“, kazao je premijer Halilagić, te istaknuo zajednički angažman gradonačelnika Živinica Begana Muhića, rahmetli Samira Kamenjakovića i načelnika Općine Banovići Bege Gutića na realizaciji ovog projekta.

Naime, Grad Živinice, na čijem prostoru se most nalazi dao je saglasnost da Općina Banovići, u ime obje strane, može podnositi zahtjeve za pribavljanje potrebnih saglasnosti i dozvola.

Današnja dozvola jedan je od posljednjih preduslova za rješavanje ovog decenijskog problema, kako  građana Banovića tako i svih nas koji želimo uživati u prostranstvima i ljepotama Zaštićenog pejzaža Konjuh. Uz osnovne elemente most će imati i biciklističku stazu tako da će dugoročno ispunjavati sve potrebe uslove, ali i biti poticaj da na cijelom lokalitetu Zlače i Zaštićenog pejzaža razmišljamo o stvaranju uslova za brdsko planinski biciklizam kao oblik rekreacije i turizma“, kazala je danas ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *