Izborni zakon: Schmidt na stol vratio ‘Fuleov model’

Današnji razgovor Željka Komšića i Christiana Schmidta otkrio je da se u pogledu izmjena Izbornog zakona BiH ponovo razmatra ‘Fuleov model’.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić otkrio je da visoki predstavnik Schmidt preferira upravo ovaj model.

– Mogu reći da se nismo složili u vezi s nekim stvarima, naročito kada je riječ o rješenjima za izmjene Izbornog zakona. Moj dojam je da on preferira rješenje Fuleovog modela, što je vrlo opasno po budućnost BiH, jer predstavlja jednu vrstu stvaranja etničkih teritorija, rekao je Komšić nakon sastanka.

S druge strane lider SDA Bakir Izetbegović je u nedavnom intervjuu za portal Klix izjavio:

– Fuleov model je nudio isto što i Aprilski paket, samo kroz direktan izbor, što je prema mom mišljenju bolje. Cilj oba modela je bio riješiti presudu “Sejdić-Finci”, ali ujedno i pitanje koje dovodi do frustracije i homogenizacije Hrvata.

Podsjetimo, uz posredovanje tadašnjeg komesara EU za proširenje Štefala Fulea, bh. lideri su 2013. godine pokušavali su postići dogovor o, prije svega, načinu izbora članova Predsjedništva BiH.

Naime, Fuleov model za izbor članova Predsjedništva predviđao je da se jedan član Predsjedništva BiH bira iz Republike Srpske, a dva člana Predsjedništva BiH direktno iz Federacije BiH, koja je jedna izborna jedinica. Model je za Federaciju predviđao sljedeće: da bi prvi član Predsjedništva BiH bi kandidat koji je u Federaciji BIH dobio najveći broj glasova, s tim da bi se jasno utvrdilo u kojih pet kantona je dobio najviše glasova.

Drugi član Predsjedništva BiH bio bi kandidat koji je naredni po broju ukupnih glasova u Federaciji uz uslov da ima više od 50 posto glasova iz druge grupe kantona, odnosno u onih pet kantona u kojima nije pobjedio prvi kandidat.

Kantoni po predloženom modelu nisu bili fiksirani, kako je to tražio HDZ BiH, već su bili promjenljiva kategorija a u radnoj verziji na sastancima stranačkih lidera sa Fuleom taj model se nazivao modelom ‘plutajućih kantona’.

Interesantno, nakon sastanka sa Schmidtom, Komšić je izjavio da je visokom predstavniku rekao da ima ovlasti i za nametanje Izbornog zakona, ali da snosi odgovornost za posljedice. Iz toga bi se dalo iščitati kako je Schmidt prenio Komšiću svoju odlučnost u pogledu izmjena Izbornog zakona BiH, pa makar to značilo i korištenje bonskih ovlasti.

Nedavno je na političkom skupu u Njemačkoj Schmidt ustvrdio kako Komšić predstavlja Hrvate iako su za njega uglavnom glasovali Bošnjaci, a ne Čović koji je istinski vođa Hrvata.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *