Izborna Tuzla: Dobivene sve bitke i izgubljen rat!

15
1135

Izborne pobjede u Tuzli više nikome ne trebaju, u stvari, čak ni njihovim gorljivim akterima i, u datim dugogodišnjim negativno gubitničko-razvojnim trendovima i potpuno profanim pozicio-opozicijskim političkim okolnostima, sasvim je svejedno ko će za par dana, personalno ili kolektivno, slavodobitno isturiti bradu, pobjednički zaurlikati i isprazno, uludo prizvati ljepšu budućnost. Ona više ne stanuje podno Ilinčice. Nažalost.

Šanse smo propustili, vrijeme je potrošeno, povjerenje je jeftino prodano, kompromitirano i uništeno, životi su prošli, mlada raja je otišla u bespovrat, stavljajući time rezolutnu i biološku tačku na dogledivi horizont perspektiva. Ili, u najbolju ruku, kao kuća ogroman upitnik.

Ostali smo sami sa svojim ostrvljenim gradonačelnikom, nepostojećom, ili nakaznom, socijaldemokracijom, urbicidno destruiranom čaršijom i vještačkom „procentualno predstavničkom“, klovnovskom multikulturalnošću okupljenom oko vlasti koja već dvodekadno uspješno izborno-tehnološki pobjeđuje, ali jedino radi same sebe: svojevrstni politički perpetuum mobile. Taj monstruozno moćni pseudokorporativni samoubilački organizam mašinerije obuhvata Gradska uprava, javna preduzeća/ustanove i čvrsto interesno nebrojena povezana lica i organizacije, apsolutno je lokalno nepobjediv i, očigledno, nema namjeru da i dalje ne bude uspješan kao i do sada. I tu se nema šta posebno prigovoriti: pobjednici ne gledaju pobjedi „u zube“.

Ali, već poodavno se pojavila sistemska greška, neki destruktivni virus polifunkcijski mutantnog malignog potencijala u tom ufuranom algoritmu efektivnog drobljenja svih zamišljenih (ne)prijatelja demagoškim maljem „tuzlanske crvene utvrde antifašizma, multikulturalnosti etc.”, tj. nemilosrdno prokletstvo idiotizirane samodovoljnosti u „kuli od slonovače“ i odricanja postojanja stvarnog života običnih ljudi „kupovine hljeba i mlijeka“, izvan gradonačelnikovih fantazmagorijskih snoviđenja futurizma džennetskih vrtova na javi.

Tijekom posljednjih dvadeset godina apsolutne dominacije jedine logike sljepačkog, autoritarnog upravljanja Tuzlom, postali smo svjedocima njenog dramatičnog i bespovratnog pretvaranja u morbidnu spodobu političkog hermafrodita i obilatog javnog ekstatičkog, gotovo paraseksualnog oratorskog samozadovoljavanja, potpuno identičnim „uspjesima“, ili njihovim autoplagijatorskim iteracijama bez presedana.

Ako bismo se na pučkoškolskoj razini elementarne znatiželje podsjetili, posebno, dobrano otrcanih predizbornih tirada aktuelnog gradonačelnika, datiranih u iste periode 2012., 2016. i 2020.g., ili čak i djelimično i 2008.g., čuli bismo gotovo identične sintagme, rečenice, fraze, narativnu intonaciju „pokvarene ploče“. Uglavnom, sve je to više od 10 godina bajata, neizmjerno dosadna i beskrajno puta, u beskrajno puno (ne)prilika ponavljana autosugestivna pričam-ti-priču bajalica: „Dok je SDP-ove većine u vijeću i dok sam ja gradonačelnik, neće biti privatizacije! Moj program je zaštita javne imovine i njeno povećanje, nova javna preduzeća su upravo to! Panonika je bila močvara, sada je nagrađena UNESCO-ovom nagradom! Imali smo tri hotela, sada imamo 33! Minimalno šest hiljada radnih mjesta je otvoreno! U BiH za godinu ima između 700-800 miliona investicija! Na putu smo naglog razvoja i povećanja radnih mjesta. „Crystalico“ je investicija od milijardu…“I td i sl.

Korupcije, naravno, nema pošto „sve mora biti po zakonu, makar i sporije“, i a tu je svakako i paranormalna ideja „ukidanja kantona i uštede od najmanje 3 milijarde KM godišnje“. Ali neodoljiva je radna energija i nezaustavljiva dinamika razvoja našeg Grada: „Uradili smo daleko više od onoga što smo obećali. Nije lako nabrojati sve… Samo za 2019. godinu samo dvije informacije su sadržavale aktivnosti opisane na ukupno preko 70 stranica. Možete misliti koliko je toga za četiri godine mandata“…

Danas su bili izbori u našem Gradu. Imali smo priliku da izbornim političkim olovka-legitimiranjem prihvatimo Tuzlu onakvu kako je vidimo sopstvenim očima i da otvorimo svijet nada boljeg, ljudskijeg života, ili tuđim, političkim ludilom enormnog vlastoljublja defektnim očima, koje gledaju za nas dvadeset godina neku drugu, paralelnu stvarnost ličnih interesa „odabranih“, korupcionašku neman i nepotizam.

Konačno, ponajbolje je bilo glasati za sopstvenu savjest, pri čistoj svijesti. Bez toga, trebalo je ostati kod kuće. (Piše: Derviš ČIČKO)

15 Komentari

 1. Poštovani g. Dervis,
  Malo vas je ponijelo. Bilo bi fer čestitati pobjedniku bez obzira na sve. Upravo je vaša politička opcija pomogla da Tuzla dobije starog, novoga Gradonačelnika.
  Čim su vas makli bilo je sve jasno.
  Otići u zagrljaj stranke Enke Bedica ovejanog lopine je presudilo.

  • Može se i tako gledati. Suštinski, uz ogromnu žalost, politička Tuzla je potpuno provincijalizirana i to na najgori način. Mi nemamo snage da se oslobodimo demagoškog ispraznog tradicionalizma i sarajevskog političkog paternalizma i time smo logično osakaćeni.
   A, čestitkama bi trebalo da se bave oni koji su bili direktni učesnici ovog takmičenja. Mi svi ostali bi se mogli i time pozabaviti, samo ako mislimo da je postignut izborni uspjeh koji znači potencijalni boljitak za građane. Ja to ne mislim. Čestitati bilo kome samo izborni tehnički rezultat, nema nekog smisla, ali ga treba prihvatiti kao važnu činjenicu. To da, svakako.

 2. Tuzla je ostala zarobljena sa ovim idiotom nece naprijed valja budalu dirati kod 4 godine sta smo trazili to smo dobili

 3. Kad svi oni koji su nezadovoljni vlašću, umjesto brbljanja za kompjuterom i na Facebooku, to budu iskazivali na ulici, onda se možemo nećemu nadati. Kad Jasmin oskrnavi gradski park da bi pravio hotel – treba izaći u park i spriječiti da to uradi. Kad proda zemljište Livnice, a poslije promijeni namjenu zemljišta i gradski budžet ošteti za 70 miliona KM, treba izaći mamsovno pred Tužilaštvo i tražiti akciju ili da daju ostavku…Kad hoće da uvede nekakve naknade, koje nemaju smisla, treba izaći na proteste pred zgradu Gradske uprave. Kad se bude narod okupljao zato što je neki općinski činovnik korumpiran, počev od gradonačelnika pa naniže, onda će građanska svijest dovesti do promjne. Kad se građanska neposlušnost bude iskazivala neplaćanjem komunalija zato što se više naplaćuje voda ili smeće, zato što JKP Saobraćaj i komunikacije od grada prave “grad stubića” radi parking-harača, i to gdje im padne na pamet – onda će vlast osluškivati puls građana, kad…
  Ali, čemu sve ovo, kad u Tuzli pobjedu donose penzioneri, domaćice i porodice zaposlenih u GU i JP, a svi drugi šute ili “grme” za tastaturom. Od te “grmljavine” nema vajde…Pokrijmo se ušima!

 4. 10 000 ljudi…u TZ glasovalo je na izborima… ovih 140 000 TZ misle da im je dobro…treba to respektirati … pluribus unum ….

 5. ….zrak je čist … voda pitka.,,,prometna povezanost izvrsna….sport umjetnost i obrazovanje na zavidnoj razini…shangrila … svijet je iznad nas… u BCC je sve prvoklasno i 50% na sniženju

 6. Čičko, ja sam ostao kod kuće, To znači da nemam savjesti? Olahko donosite vrijednosne sudove.
  Narod je htio Pisca u pokušaju, šizofrenogpodrumaša JI i dobio ga.

  • Samo parabola o besmislenosti izbora gdje 20% punoljetnih Tuzlaka vlada nad ostalih 80% i to se smatra pobjedom. A, može se i shvatiti na puno načina.

  • fooodil je seoska varalica@ Veći dio onog naroda koji je izašao izbore ga je izabrao. U tome su mu pomogli oni koji su ostali kod kuće. I zato šuti, nemate prava da se javljate. Sjedi i dalje kod kuće bez savjesti

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here