Izbori u Tuzli: Davitelj protiv davitelja

Novembarski gradonačelnički izbori, već po dugogodišnje ustaljenoj zgubidanskoj, a pobjedničkoj praksi, suštinski su već pretvoreni u paraideološki paradoksalni plebiscit oko ničega. Tuzlaci su natjerani da razriješe vrlo ozbiljnu životnu dilemu: da li će podržati aktuelnog metuzalemskog gradonačelnika da u narednom mandatnom periodu ne uradi ništa, ili gotovo ništa značajno za Grad, ili da isti takav teški zadatak povjere u ruke doktorskom oftalmologu na v.d. direktorskoj otkomandi UKC-a na Gradina. Drugim riječima, i narodski pojednostavljeno govoreći, njihov očekivani praktični urbani komunalno-razvojni doprinos, svakako je u domenu tzv. vakantnog skupa: prazna praznina, da praznija ne može biti.

Sadašnji “otac svih Tuzlaka”, kako sam sebe voli titulirati, nakon dvadestogodišnje predugih neuspjelih pokušaj da razriješi glavninu ključnih gradskih komunalnih problema, pretvorio se u neku vrstu fantomskog čuvara svog sopstvenog ispraznog legata multi-kulti Tuzle kao “najljepšeg i najpoželjnijeg mjesta za življenje” i friendly-aging oaze u ovom dijelu svijeta, a možda i šire. Životno značajni komunalni sadržaj te utvare se može svesti na obezbjeđenje tekuće pitke vode iz 2007.g., beskrajna predizborna čaršijska asfaltiranja, puževu brzinu širenje daljinskog grijanja, popločavanje šetališta, dva-tri kružna toka, nekoliko vodoskoka, javno kupalište iz 2003.g. ”sklono” širenju etc. Takođe, ostvarena je izuzetno agresivna stihijnost divljačkog rušilačkog pseudourbanizma, pretrpana do besmisla Gradska uprava, javna preduzeća i ustanove, degradiran sport na svim razinama, statusno unižena kultura, dok su posebno i gotovo sve mjesne zajednice izvan najuže gradske zone, komunalno pretvorene u poluseoske atare, ostavljene na brigu samima sebi, zapuštenosti i propadanju.

Takođe, ono što zasigurno neće biti urađeno, tiče se sadržaja same elementarne definiranosti kulture gradskog življenja i definitivno ćemo ostati bez rješenja masivnog pristupa daljinskog grijanja logikom “grijanje za sve Tuzlake”, podrazumijevajući srednjeročne planove sa ciljanim fondovima za potpuno “prijateljsko” finansiranje ovog krucijalnog projekta. Posljedično, gušićemo se perspektivno i dalje, sve dok “ševa ozbiljno ne zapjeva”. Uz to, teško da će se uopšte i pristupiti ozbiljnom planiranju razrješenja gazdovanja i upravljanja oborinskim i otpadnim vodama u Gradu, kao dugoročnom i skupom zahvatu, podrazumijevajući da svaki dan Tuzlaci “proizvedu” otpadnih i fekalnih voda od oko 20 miliona litara i prepuste ih, na ovaj ili onaj način, “na brigu” znamenitoj rječici Jali. Grad Živinice je taj teški problem razriješio i perspektivno i za budućih dodatnih najmanje 20 hiljada novih stanovnika, koristeći bespovratna eko-sredstva Evropske unije i unilateralnu pomoć Republike Češke.

Osim toga, spektakularno najavljeno “rješenje vodosnabdijevanja Tuzle za narednih 30 godina”, praćeno zamašnim kreditom od tridesetak miliona KM, potpuni je tehnološki promašaj i finansijska dubioza u okviru polubankrotiranog budžeta, pošto se i kapacitet postojeće “fabrika vode” na Ceriku zadnjih 13 godina koristi najviše 12 %. Dodatni apsurd takvoj “razvojnoj” logici vodosnabdijevanja su enormni gubici, čak i do 60 %, pitke vode u gradskoj distributivnoj mreži, čije bi srednjeročno saniranje do cca 30% gubitaka koštalo najviše 10 miliona KM i “donijelo” bi po kapacitetu gotovo još jednan “Cerik”. Naravno, nije loše znati da najmanje 15 hiljada Tuzlaka nema kvalitetno riješeno vodosnabdijevanje, niti su njihovi stambeni objekti uvezani u gradski kanalizacioni sistem. Svakako da postoji još poduža lista striktno elementarnih komunalnih iracionalnosti Gradonačeknika i Gradske uprave, koji se već četvrt vijeka predizborno demagoški poigravaju trivijalnostima “najvećih trgova, najljepših historijskih spomenika, šetališta” i sl.

Šlag na tortu dueta favorita-besmisla stvarnog efekta jesenjih izbora, svakako je zastrašujuća kriminogena afera “SPO 15. maj” koja se gura pod tepih šemom “niko nije kriv”: nema je ko razriješiti u njenoj lopovskoj jeftinoj banalnosti. Pa, neće valjda njeni direktni akteri.

Glede navedenog, svjesno i opravdano ostavljajući “u leru” gradonačelničkog-doktorskog kandidata u sferi zaprepaštenog benevolentnog kibicera gradskih bahanal-komunalija, a kamoli, gluho bilo, budžetskih katakombi, jedino čovjeku pada na pamet opravdana i personalna direktna korelacijska sintagma “špansko selo”. Poveliko.  (Piše: Derviš ČIČKO)

Podijeli

11 0 komentara

 1. Gosp. Čičko, volio bih da znam razlog zašto niste išli samostalno na izbore za gradonacelnika.
  Mislim da ste pogriješili.
  Žao mi je

  • U pitanju su čisto tehničko-organizacijski razlozi. A, inače kod nas politika apsolutno pripada strankama i njihovoj unutarnjoj hijerarhiji moći. Organizirati na ozbiljan i primjeren način tzv. neovisnu kandidaturu, a da to ne bude, kao što je to inače, neozbiljna puka formalnost, predstavlja isuviše velik zahvat i traži volonterski angažman velikog broja osoba. Naravno da je to u lokalnim okolnostima gotovo pa nemoguće.
   Inače, a bez ikakve lične političke ufuranosti, čini mi se da je i formalnim “povlačenjem” moje kandidature propuštena prilika da se izbori za tuzlanskog gradonačelnika, možda po prvi puta, vode otvoreno i argumentirano, i to stvarno o političkom i razvojno-komunalnom i svakom drugom kvalitetu vođenja Grada. A, ne u natjecanju ko će od stvarnih glavnih aktera prije završiti na sudu ili u zatvoru, što se upravo, “slučajno”, baš i događa. Mi, politički Tuzlaci, što god to bilo, nemamo kolektivno snage ili želje, da stvarno popravimo ozbiljno lošu situaciju su svom Gradu. Gradonačelnik je prva stvar u nizu.

 2. a da odemo u park da vam pokažem tvrtka prije izbora i opet da vam pokažem tvrtka poslije izbora … rece… i održa obećanje …. Let 3….Tvrtko al ,frontalno!

 3. Ne mogu se složiti da dr jusufovica i Imamovic imaju ista zajednici.prvi je Tuzlaka drugi je seljak prvi je bio borac drugi podrumas prvoga svi postupku drugog malo ko.ono bi moglo zasmetati dr jusufovica je cinjenica da mu niko iz familije nije bio u zatvoru. Po

 4. Poštovani Derviše,radni kolega iz rudnika Đurđevika,
  Obzirom da si u svom elaboriranju “davitelja” i sam sebe potopio iznoseći podatke o vodosnabdijevanju Grada Tuzle koji
  ne odgovaraju istini osjećam potrebu da građani trebaju i moraju znati istinu .Sve podatke a naročito brojčane koje si u
  svom članku napisao nalaze se u sferi proizvoljnosti,neupućenosti u materiju i mislim da neću pretjerati zlonamjernosti.
  Zašto si napisao takve podatke to samo ti znaš. Da građani znaju a i ti sa njima ako hoćeš i želiš:
  Projekat dugoročnog snabdijevanja vodom nije spektakularnost , tehnološki promašaj i finansijska dubioza nego je već
  nekoliko godina stvarnost koja ima svoje urađene projekte po kojima se izvode radovi. Aktivni su radovi na cjevnom
  povezivanju četiri nova bunara u sprečkom polju , uveliko se vrše radovi na proširenju kapaciteta tretmana vode u
  Stupari,u toku je izvođenje radova na izgradnji novog magistralnog cjevovoda Stupari-Živinice i još mnogo drugih
  radova. Malo se provozaš pa vidiš . Tolika proizvoljnost u iznošenju brojki i postotaka u vezi sa gubicima u distributivnoj mreži ne liči na jednog inžinjera . Građanima a i tebi na znanje ukupni gubitak vode računat po priznatoj
  svjetskoj metodologiji kreće se između 32-35 %. Nadalje broj stanovnika koji nemaju snabdijevanje pitkom vodom je manji od 4000 stanovnika što u postotcima iznosi cca 3,3 %. Još ću u svom komentaru reći da je žalosno da iznosiš
  netačne podatke koji kod onoga ko ne poznaje materiju može izazvati vrlo loše negativne reakcije. Po pitanju vodosnabdijevanja toliko. Rukovodilac distribucije vode JKP ViK Tuzla Milenko Tadić dipl.inž.maš.

 5. Pa, dragi kolega Tadiću, kada već želiš da komuniciramo na ovaj način, naravno da se odlično poznajemo i to iz RMU “Đurđevik” iz ranih osamdesetih godina prošlog vijeka, u periodu kada je i tvoj amidža, Ivica Tadić, bio generalni direktor, a prethodno sekretar Komiteta SKJ u Živinicama i paralelno dugogodišnji lični vozač ranijeg durektora “Đurđevika”, koga je naslijedio na tom mjestu, i
  uz postojanje odgovarajuće velike familijarne kadrovske povlaštenosti. Shvatam tvoju delikatnu poziciju relativno skorašnjeg uposlenika JP ViK Tuzla i potrebu da se isprsiš i vazalski neorincipijelno, i neutemeljeno, braniš svog poslodavca, koji te je, ipak, stranački stabilno uhljebio u JP ViK, kao što si bio na isti način angažiran, neslavno, i kao član Upravnog odbora Aerodroma Dubrave i td. Razumijem i tvoju poziciju vodećeg čovjeka u ŽRK “Jedinstvo”- Tuzla, ipak, ti si Živiničanin, a tamo se voli rukomet.
  Što se tiče inženjerskih fahmanskih znanja, referenci i kompetencija, pa i “vodovodnih”, bolje bi bilo da se držiš po strani, pošto se gotovo nikada nisi ni bavio pravom profesionalnom strukom, uključujući i “đurđevički” period.
  U konkretnom slučaju glede tehničkih podataka o generalnom stanju efikasnosti korištenja i distributivnih gubitaka pitke vode u Gradu, kao i o obimu stvarnog korištenja instaliranih kapaciteta vodosnabdijevanja, a kamoli o opravdanosti i smislu investiranja u dotičnu oblast, ti gotovo da ne znaš ništa relevantno. Ili, po običaju ne čitaš ništa da bi bio pravilno informiran, pa čak ni poslovne izvještaje soostvenig preduzeća gdje, navodno, radiš ili si samo zaposlen, ali zasigurno primaš solidnu platu. Tamo piše sve i navedena su sva relevantna fakta onog što se tebi i tvom glavnom stranačkom poslodavcu ne sviđa, a ti opovrgavaš. Ali, ko danas iz javnog sektora i čita sopstvene papire, kao i ti, uostalom: valjda te samo ne tuži JP ViK zbog iznošenja netačnih podataka, insajderske nelojalnosti i lažnog predstavljanja u smislu neovlaštenog javnog (zlonamjernog) zastupanja interesa ovog JP.
  A, bogami da se ne desi da tvoj, još uvijek, izuzetno moćni direktor i direktni šef ne pomisli, gluho bilo, da si se “začešljao za direktora”, što za “tadiće-peranoviće” i ne bi bilo neko veliko tradicijsko čudo. Možda si u neznanju i pomislio da bi to imalo i neke logike: ti si inženjer, a dotični “samo obični pravnik”, a, uostalom, ti i više i “voliš” Šefa iz ex-zgrade komande 2. korpusa. Ali, za tvoje zdravlje, bolje je da se malo bolje raspitaš o tim relacijama. Uostalom, s obzirom na aktuelne okolnosti, možda Gradonačelnik i tipuje baš na takve kao što si ti: odane, i ničim izazvane, tehnički irelevantne, nezainteresirane i neinformirane branitelje alternativnih činjenica. Iliti laži i gluposti, kako bi rekli na tvom domicilnom Husinu. I svaka mu čast. Husinu.

  P.F. Put prema spoznaji istina počinje čitanjem “Bukvara”, u ovom slučaju Izvještaja o poslovanju ViK-a. I to više njih. Bujrum Musa kupusa.

 6. Poštovani Derviše,
  – sasvim tačna analiza predstojećih izbora
  – svaka kampanja je puna spinova, ova će biti pogotovo tako da u situaciji sa Coronom kuju imamo neće a ne bilo i da ste ostali kandidat argumentirane i otvorene kampanje
  – kako god Vas izdali ili već šta, i sami znate da je NS najbolje opcija u odnosu na postojeće tkz stranke ljevice, pa Vam predlažem da ih malo popustite. Savladajte svoju sujetu za račun bolje TZ
  – super ste odgovorili ovom “Hrvatu po zanimanju” kakvi su većina u lažnom multi kulti SDP-u (kao i pripadnici drugog konstituvnog naroda, Nade etc)
  Lp

 7. Politiku nikad ne doživljavam lično, što je i sada slučaj, pošto u tom slučaju nestaje objektivnosti, pa se sve pretvara u najobičniji trač. A, to je suvišno i nepotrebno. Generalno, nakon razvoda nema pitrebe govoriti bilo šta o bivšoj supruzi: razvod sam po sebi je više nego dovoljan. Isto vrijedi i za političke stranke. I bolje je tako

 8. NETKO JE KONAČNO LUSTRIRAO, GENEAOLOGIJU HEREDITETA , DJECE KONTINUTETA ,EX REŽIMA … BITNO JE ZVANJE …ZNANJE … MANJE BITNO … ZADNJIH 75 GODINA NA OVIM PROSTORIMA TAJ KONTINUITET SE ODRZAVA I UNAPREĐUJE … DECISION MAKER JE PITANJE HEREDITETA …. NEPOTIZMA …. NIJE BITNO KAKO JE ,GDJE JE I KAKAV JE FAKULTET ILI ŠKOLU NETKO OD NJIH ZAVRŠIO( PRIVATNI ,DRŽAVNI) … NJIHOVO DIJETE ČIM UPIŠE OSNOVNU ŠKOLU IMA TRASIRAN PUT …. NJIH ČEKA POZICIJA DECISION MAKERA … PLAŠT I LJEVOG I DESNOG I CENTRALNOG SKUPA IDEJA PREKRIVA JEDNU SAVŠENU PRAONICU MOZGOVA … GLASAČKO TIJELO JE POSTALO SOCIOPATSKO … OŠTEČENO I ONEMOGUČENO DA GENERIRA EMPATIJU SPRAM ZBILJE KOJA GA OKRUŽUJE … SLIJEDE SE I NA PAMET UČE UNAPRIJED PLANIRANI OBRASCI PONAŠANJA … NITKO NEMA ODGOVORNOSTI ZA ONO ŠTO ČINI … NITKO NIJE VIŠE ODGOVORAN NITI PREMA SVOJOJ DJECI … LETU ŠTUKE .: ONI ŠALJU SIGNALE I VUKU KA SEBI … ONI ŠALJU SIGNALE … KO PAMETNI ŠUTE … GOVORE BUDALE … RADIKALAN REZ MOŽE DONIJETI JEDINO ADMINSTRACIJA USA … EU JE I VIŠE NEGO ZADOVOLJNA DA SE OVDJE NE PUCA … MI SMO TAOCI NJHOVOG INSTALIRANOG OKUPACIJSKOG REŽIMA ……….( JER ONI SE SVI KAO SVAĐAJU ZA DOBROBIT I NAPREDAK TRI NARODA)… TUZLA JE JEDINI GRAD U BIH KOJI OVU DRŽAVU MOŽE VRATITI NA TVORNIČKE POSTAVKE( BOGATSTVA RAZLIČITOSTI…UZAJAMNOG POŠTOVANJA I PODRŽAVANJA TRADICIJSKIH VRIJEDNOSTI …RADA…. REDA … OBRAZOVANJA) I ZBOG TOGA SMO PROMETNO GODPODARSKI ZNANSTVENO I KULTURNO IZOLIRANI ….OVDJE JE JOŠ OSTALO LJUDI KOJI IMAJU ZNANJA I KOJIMA JE STALO … MISLIM JOŠ SAMO OVE GODINE… IDUCE GODINE … …. …. ONI KOJI IZGUBE SVAKU NADU … ONI VIŠE NEMAJU STRAHA …

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *