Izbori u Mostaru se moraju održati ove godine!

0
369

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u intervjuu za Radio Slobodna Europa kazao je kako postoji način da se osigura održavanje lokalnih izbora u Mostaru, a to je, “da Parlament usvoji zakone koji su neophodni da se ove godine održe izbori”.

Izbora u Mostaru, kojih nije bilo od 2008. godine zbog političkih nesuglasica oko izbornih pravila, i u EU smatraju jednim od ključnih prioriteta koji bh. vlasti moraju ispuniti.

Što se tiče lokalnih izbora koji će se održati u listopadu, Nelson ističe da se problem u Mostaru može riješiti.

-Postoji način, a to je da Parlament usvoji zakone koji su neophodni da se ove godine održe izbori. Europski sud za ljudska prava je intervenirao i rekao da je lakrdija da se ovo povlači toliko godina i da građani Mostara ne mogu glasati. Izbori u Mostaru se moraju održati ove godine!

-Pitanje je samo kako će se to dogoditi – hoće li sud morati intervenirati ili će političari i parlamentarci napisati rješenje, rekao je. Kaže kako nastavljaju ohrabrivat dijalog među stranama da postignu neophodan kompromis i da ovo urade, a ne samo da ga odguraju u ruke suda.

-Ovo je nešto što Parlament može da razriješi i mi nastavljamo da ohrabrujemo dijalog o tome. Jako je važno da lideri bilo koje političke stranke ne stavljaju svoje uskostranačke interese iznad potrebe i prava građana Mostara, naveo je Nelson.

Smatra da je, naročito ove godine kada se obilježava 25 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini i 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata, važno da se svi fokusiraju na dvije vrijednosti demokracije – pomirenje i međureligijski dijalog.

-I kada se osvrnemo, naročito na Drugi svjetski rat, moramo prepoznati povijesni kontekst. Vjerski lideri imaju svoju ulogu u komemoracijama i nadam se da će se te komemoracije fokusirati na sjećanje, a ne revizionizam, te da će donijeti oporavak, a ne inspirirati mržnju i podjele. Također i da će ljude voditi k oprostu, a ne osveti, rekao je Nelson.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here