Izbori u Hrvatskoj: “Stare” stranke gube podršku, na sceni nove

Preliminarni rezultati u Zagrebu pokazali su da je kandidat političke platforme "Možemo!" Tomislav Tomašević osvojio više od 40 posto glasova

0
110
Kandidata stranke Centar Ivica Puljak vodi u prvom krugu u gradu Splitu (Foto: Index.hr)

Nakon objavljenih rezultata izlaznih anketa u 21 sat Državno izborno povjereništvo Hrvatske objavilo je i prve rezultate koji su potvrdili veliki rast novih političkih opcija te pad “starih” političkih platformi koje egzistiraju u ovoj državi.

Prvi preliminarni rezultati u Zagrebu pokazali su kako je kandidat političke platforme “Možemo!” Tomislav Tomašević osvojio više od 40 posto glasova u prvom krugu izbora što mu daje jasnu prednost uoči drugog kruga izbora koji bi se trebao održati 30. maja ove godine, objavio je Klix.ba.

Tomašević pokazao da “Možemo” zaista može

Relativno nova ljevičarsko-ekološka platforma “Možemo” i kandidat Tomašević, tako su ostvarili izuzetno dobar rezultat u odnosu na opcije koje su duži period dominirale u Zagrebu. To se prije svega odnosi na političku opciju “365 Stranka rada i solidarnosti” čija je kandidatkinja Jelena Pavičić Vukičević ostvarila nešto više od 16 posto glasova nakon prvih preliminarnih rezultata.

“Stare” političke opcije poput HDZ-a i SDP-a također su zabilježile pad, a njihovi kandidati Davor Filipović (HDZ) i Joško Klisović neće ući u drugi krug glasanja za gradonačelničku funkciju glavnog grada Hrvatske.

Da su spremni za promjene pokazali su i stanovnici Splita koji je do sada slovio za grad u kojem tradicionalno preovladava HDZ. Prema preliminarnim rezultatima, pobjedu u prvom krugu glasanja će odnijeti kandidat stranke Centar Ivica Puljak koji trenutno broji 29 posto glasova što predstavlja uvjerljivo vodstvo u prvom krugu u odnosu na HDZ-ovog kandidata Vice Mehanovića.

S druge strane, nekadašnji gradonačelnik Splita Željko Kerum koji je nakon prethodnih izbora 2017. godine brojao 30 posto glasova, sada ima gotovo duplo manje. Pad je doživio i SDP čiji kandidat Ante Franić osvojio oko 8 posto glasova.

Rijeka (ne) ostaje crvena

Osim Splita i Zagreba, najveću pažnju u izbornoj noći svakako da privlače Rijeka i Osijek. U ovom trenutku, čini se kako su građani Rijeke i dalje ostali vjerni SDP-u čiji kandidat Marko Filipović u ovom trenutku ima oko 30 posto osvojenih glasova.

Međutim, u drugi krug će se najvjerovatnije plasirati i kandidat Nezavisne liste Davor Štimac koji svakako u drugom krugu ima određene šanse da ugrozi vladavinu SDP-a u ovom gradu Primorsko-goranske županije, piše Klix.ba.

Na kraju, čini se kako je osim Zagreba u ovom trenutku situacija najjasnija u Osijeku gdje je kandidat HDZ-a i koalicionih partnera Ivan Radić osvojio 40 posto glasova što je znatno više od drugoplasiranog Berislava Mlinarevića (Domovinski pokret i MOST) koji ima 20 posto osvojenih glasova.

Iako preliminarni rezultati ne moraju predstavljati i konačni poredak, evidentno je da se u ovom trenutku oni podudaraju sa izlaznim anketama koje su mediji i statističke agencije u Hrvatskoj objavili u 19 sati nakon zatvaranja birališta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here