Izašla iz štampe šesta knjiga kolumni, osvrta i eseja Derviša Čička (Foto)

Riječ je o knjizi pod nazivom "Oni odlaze, a mi ne ostajemo", koja predstavlja zbirku tekstova ovog autora u posljednje, nepune dvije godine

Iz štamparije PrintCom iz Tuzle izašla je iz štampe šesta knjiga kolumni, osvrta i eseja tuzlanskog intelektualca i kolumniste portala TuzlaLIVE, Derviša Čička.

Riječ je o knjizi pod nazivom “Oni odlaze, a mi ne ostajemo“, koja predstavlja zbirku tekstova ovog autora nastalih u posljednje, nepune dvije godine, objavljenih na spomenutom portalu i drugdje, te na Čičkovoj FB stranici.

Pod skoro istim naslovom 2017. godine izašla je treća knjiga Derviša Čička, sa istom ilustracijom (unuk Mak na ramenima djeda Derviš). Zašto ista ilustracija i naslov?

Autor kaže da je ovim izdanjem, u ograničenom tiražu (samo za prijatelje i rodbinu, bez zvanične promocije), vjerovatno zaključio svoju “izdavačku djelatnost”, ali će se i dalje člancima oglašavati s vremena na vrijeme, najčešće na svom FB profilu.

Prva knjiga kolumni “Prepisivanje stvarnosti” izdata je 2014. godine, dvije godine kasnije izašla je knjiga “Žućine opservacije -Tuzlanski parergon”, treća “Oni odlaze, a mi (ne) ostajemo” štampana je 2017. godine, dok je novembra 2019. izašla četvrta zbirka kolumni pod naslovom “Šamaranje lokomotive”.

Peta knjiga pod nazivom „Velikim se Bogom kunemo, da budale (više) biti nećemo“ promovisana je 7. septembra 2022. godine. I naposljetku, sada šesta knjiga s ponovljenim nazivom “Oni odlaze, a mi ne ostajemo”.

Recenzent posljednje knjige Derviša Čička je istaknuti tuzlanski novinar i publicista Ekrem Avdić, koji je, među ostalim, napisao da je Čičko “domoljubno čangrizalo”, poput Milana Ivkošića iz “Večernjeg lista” (taj mu je nadimak dala kolegica Dunja Ujević – op.a.), te da se kroz kritiku društvenih devijacija zalaže za bolju i ljepšu domovinu.

Dakle, i naš Derviš Čičko je domoljubno čangrizalo, glede njegovih kolumni što osvanjuju na naslovnoj strani uglednog, kuđenog, istinitog, omraženog, ali, ipak, uticajnog i voljenog portala Tuzlalive…U stroju odvažnih, najhrabrijih i domovini najodanijeg sloja intelektualaca je i Čičko. Dakle u stroju onih koji imaju kritičan odnos prema svima onima koji, uime navodne brige za domovinu i njenu državu, kao organizaciju sveukupnog života, ruše i domovinu i njenu državu…Čičko voli svoju domovinu i piše o onim ljudima i pojavama koji pokazuju da ne vole ni državu ni domovinu…” – napisao je recenzent.

Avdić kaže da Čičko ima osobinu vrsnih komentatora, kolumnista koji iz pojedinačnog, veoma često, izvlače opšte.

Čičko takve vagabunde, kriminalce, duhovne bijednike, srebroljupce, umišljene veličine, od malograđanskih do novotajkunskih, sjecira, analizira, podvrgava časovima moralne anatomije! Na taj način Čičko daje anamnezu društvenih oboljenja! On je odličan dijagnostičar! A terapija našeg bolesnog društva zavisi od broja onih koji razumiju Čičkove i poruke njegovih istomišljenika. Braće po peru!” – zaključio je Ekrem Avdić.

Recimo na kraju da je Derviš Čičko svoju šestu knjigu kolumni, eseja i osvrta posvetio onima koji mu najviše znače u životu: unuku Maku, kćerki Azri i supruzi Elsadi. (mp – Foto: Ilustracije TL)

Podijeli

One comment

  1. Profesilonalno, nadasve, naročito predstavljanje lektora i korektora (barem ovo vidljivo na fotografiji)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *