Iz Save spašeno 10 migranata: Probušio im se čamac

Serija spašavanja migranata iz hladne Save nastavila se i proteklog vikenda.

Čak desetero migranata spasili su policajci PU brodsko-posavske nakon što su u subotu oko 18 sati zaprimili dojavu u PP Stara Gradiška o osobama u rijeci u blizini Davora. Odmah su na noge dignuti i pripadnici HGSS-a pa su udruženim snagama spasili pothlađene ljude.

– Na mjesto događaja su odmah upućeni policijski službenici sa službenim plovilima, koji su utvrdili da se radi o deset muških osoba, stranih državljana, koji su nezakonito čamcem prešli državnu granicu. Po prelasku rijeke Save stranci su došli u poplavljeni dio 50-tak metara od korita rijeke gdje im se probušio čamac pa su ostali zarobljeni u hladnoj vodi. Policijski službenici su angažirali pripadnike HGSS-a koji su pomogli policijskim službenicima izvući promrzle osobe iz vode do službenih plovila, a kojima su prevezeni na suho i sigurno – kažu iz PU brodsko-posavske, prenosi jutarnji.hr.

Na mjestu spašavanja bili su i djelatnici Hitne pomoći koji su utvrdili da je osam osoba zdravo i sposobno za daljnji postupak u policiji, dok su dvije osobe prevezene na liječenje u Novu Gradišku.

– I ovaj put policijski službenici su promrzlim osobama u suradnji s djelatnicima Hrvatskog crvenog križa osigurali suhu odjeću i obuću. Nastavlja se daljnji rad policijskih službenika sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu. Podsjećamo na opasnost ovakvih nezakonitih ulazaka u Republiku Hrvatsku, posebice čamcima koji se lako mogu probušiti, kao što je to bio ovaj slučaj, ili čak prevrnuti na sredini rijeke Save koja je puna virova i drvenih trupaca (i slično) te su moguće velike tragedije – napominju iz policije apelirajući ponovno na “osobe koje pokušavaju nezakonito ući u RH ili osobe koje im u tome pomažu ili ih potiču, da to ne čine, jer se tako izlažu izravnoj opasnosti od utapanja te također čine prekršaj, odnosno kazneno djelo za koje će biti sankcionirani.”

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *