Iz “proljeća” uskočit ćemo u zimu: Dolazi najobilniji snijeg!

U petak, 19.01.2024., tokom dana se očekuje postepeno zahlađenje sa sjevera koje će usloviti prelazak kiše u susnježicu i snijeg
Sutra promjena vremena: Dolazi najobilniji snijeg ove zime

(Foto: Bh Meteo)
Danas se može očekivati snijeg u većem dijelu BiH, lokalno i najobilniji u dosadašnjem dijelu ove zime, prenosi stranica BH Meteo.

Jučerašnje proljetne temperature i izražena južina uvertira su u naglu promjenu vremena koja nas očekuje u narednih 24 sata.

Iz “proljeća” naglo ćemo uskočiti u zimu. Pojedini će dobiti i najveći snijeg u dosadašnjem dijelu zime.

Sa sjeverozapada, preko srednje Evrope približava nam se jaka hladna fronta. Osjetno hladniji vazduh uz padavine koji će sutra tokom dana zahvatati naše krajeve. Zahlađenje uz snijeg najprije u Krajini, već u jutarnjim satima. Kasnije u toku dana kiša prelazi u snijeg širom Bosne, a u noći na subotu i na sjeveru Hercegovine uz lokalno spuštanje snjezne granice i do pojedinih nizina Hercegovine.

U noći na subotu u Krajini, a tokom subote i u ostatku zemlje postepen prestanak padavina uz djelimično razvedravanje.

Na karti u prilogu očekivana visina snijega do subote ujutru.

IZGLEDI VREMENA ZA NAREDNE DANE PO FHMZ-u

U petak, 19.01.2024., tokom dana se očekuje postepeno zahlađenje sa sjevera koje će usloviti prelazak kiše u susnježicu i snijeg. Prije podne zahlađenje bi zahvatilo sjeverna područja, a u drugom dijelu dana bi se proširilo na veći dio zemlje. Na krajnjem jugu bi se zadržala kiša. Vjetar umjerene jačine. U Bosni će vjetar prije podne promijenuti smjer sa juga na sjever, a u Hercegovini vjetar mijenja smjer u večernjim satima. U Bosni temperatura zraka prije podne većinom između 6 i 12°C, s tim što će u sjevernim područjima temperatura zraka početi da opada već prije podne, a u drugom dijelu dana i u ostalim područjima. U Hercegovini bi se zadržalo toplo veći dio dana sa temperaturama od 8 do 16°C.

U subotu, 20.01.2024., prije podne snijega bi bilo u centralnim i istočnim područjima Bosne i većem dijelu Hercegovine. Na krajnjem jugu se očekuje susnježica ili kiša. U drugom dijelu dana širom zemlje smanjenje oblačnosti. Vjetar u većem dijelu Bosne slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i -1°C, na jugu od 2 do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 2°C, na jugu do 8°C.

Tuzla, Klosterska; ilustracija
(Tuzla, Klosterska, Ilustracija, TL)

U nedjelju, 21.01.2024., u Bosni i Hercegovini pretežno suinčano vrijeme. Vjetar u većem dijelu Bosne slab istočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -11 i -6°C, na krajnjem jugu do 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 2°C, na jugu zemlje od 5 do 8°C.

U ponedjeljak, 22.01.2024., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -9 i -4°C, na krajnjem jugu do 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 6 do 9°C. (fhmz)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *