MUP RH: Zašto je postavljena ograda na granici s BiH kod Izačića

Informacije o postavljanju pokretne barijere-ograde u blizini Graničnog prijelaza Izačić na hrvatskoj teritoriji tražili smo od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ove zemlje.

Koji su razlozi postavljanja ograde, da li su informisali nadležne u Bosni i Hercegovini o postavljanju ograde i koliko dugo će biti postavljena.

Istakli su isto ono na šta su ukazali iz Granične policije Bosne i Hercegovine za naš portal, a to je da ograda u mjestu Ličko Petrovo Selo stoji duže vrijeme.

“Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske početkom ove godine započelo s radovima tj. postavljanjem pomične fizičke barijere (ograde) na Graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo”, naglasili su.

Kao razlog za postavljanje ograde su naveli sljedeće:

“S obzirom na to da je u Schengenskom katalogu EU-a za nadzor vanjskih granica, povratak i ponovni prihvat (Vijeće Europske unije, Bruxelles 16. ožujka 2009 (19. 03.)7864/09 SCH-EVAL 48 FRONT 21 COMIX 253), navedeno ‘kako granične prijelaze i neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provjere i nadzor trebaju biti osvijetljeni. Granični prijelazi, u pravilu, trebaju biti odijeljeni ogradom (iznimke se mogu napraviti u slučaju graničnih prijelaza za lokalni granični promet).'”

Podcrtali su i sljedeće:

“Zakonom o nadzoru državne granice propisano je kako graničnom prijelazu pripada prostor koji je potreban za obavljanje granične kontrole i drugih graničnih formalnosti, kao i neposredna okolica s objektima koji su potrebni za nesmetano i sigurno odvijanje prometa i obavljanje granične kontrole, te drugih graničnih formalnosti.”

Tvrde da su barijere postavljene i na nekim drugim graničnim prijelazima. Kao primjer za to su naveli Gejkovac, Pašin Potok, Erdut i Batina dodavši:

“Ostale ćemo planirati i realizirati sukladno analizi rizika.”

Ranije iz Granične policije Bosne i Hercegovine su za portal Radiosarajevo.ba poručili da jesu informisani o postavljanju ograde, te da im je kao razlog za to istaknuto “potencijalno masovno kretanje migranata”.

Tvrde da je kretanje ljudi i roba preko granice neometano.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *