Iz Civilne zaštite poručili: Sve je obavljeno po zakonu, čemu polemisanje o načinu nabavke respiratora

Nakon što su u javnost procurile brojne informacije u vezi sa nabavkom respiratora, koju je uime Federalnog štaba civilne zaštite izvršila firma Srebrna malina, konačno su se oglasili i iz ove federalne institucije.

Prema tvrdnji pomoćnice direktora Federalne uprave civilne zaštite Sanite Alagić, nabavka je u potpunosti provedena u skladu za važećim zakonima i procedurama.

– Struka je konsultovana. Izbor je izvršen na način da je firma Srebrna malina jedina firma koja je ponudila da će do konca mjeseca aprila isporučiti respiratore i taj dio ugovora je u potpunosti ispošptovan. Išlo je proceduri ispred Agencije za lijekove. Što se tiče Federalne uprave civilne zaštite nabavka je izvršena u skladu sa zakonima o javnim nabavkama. Sve procedure su ispoštovane, saglasnosti sve postoje, sve odluke su usvojene, od odluka Federalnog štaba do Vlade FBiH – kazala je Alagić.

Npaomenula je kako su u toku procedure nabavke donesene sve potrebne odluke.

– Federalni štab civilne zaštite donio je odluku o nabavci potrebne medicinske opreme. Izvršila je nabavku Vlada FBiH po osnovu odluke o davanju prethodne saglasnosti na odluku Federalnog štaba civilne zaštite, zatim o izdvajanju sredstva iz rezerve budžeta za 2020. godinu. Ovom prilikom se zahvaljujem Vladi FBiH za opredjeljenosti za nabavku i ojačanje našeg zdravstvenog sistema. Ujedno se zahvaljujem firmi Srebrna malina koja je uspjela iz Kine da nabavi respiratore – dodala je Alagić.

Izbor na Srebrnu malinu je pao zbog rokova isporuke, barem tako tvrde uz Civilnoj zaštiti.

– Možemo dostaviti pismeno koliko smo imali ponuda i sve su ponude značile da se mogu dostaviti čak do decembra tekuće godine. Ovo je bila jedina firma koja je uspjela nabaviti respiratore i dostaviti ih u propisanom roku do konca aprila. Odluke o nabavci svih sredstava i opreme su delegirane na Federalni štab civilne zaštite i sve su jednoglasno usvojene. Još jednom ponavljam da je najbitnije da smo dobili respiratore i ne vidim svrhu polemisanja o načinu nabavke. Svi treba da budemo ponosni na Vladu FBiH i njenu opredjeljenost za jašanje našeg zdravstvenog sistema – napomenula je Alagić.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *